El coordinador del dispositiu que havia de frenar l'1-O, el coronel Diego Pérez de los Cobos, va explicar ahir en el judici del procés que els informes que va rebre sobre l'actuació dels policies i guàrdies civils no tenien «el detall» de en què havia consistit cadascuna de les seves actuacions.

De los Cobos va respondre en aquests termes en la represa de la seva testifical al Tribunal Suprem davant les preguntes d'un dels advocats de les defenses, Jordi Pina, sobre si havia tingut coneixement de cops a les parts superiors del cos a persones que es trobaven immòbils a terra.

«Hi va haver multitud d'intervencions i, entre elles, hi va haver actuacions amb mitjans policials que van afectar diferents parts del cos d'individus que estaven intentant impedir l'accés o la sortida dels efectius policials dels centres de votació», va indicar el testimoni. Però quan el lletrat va insistir en la pregunta, va respondre que «cap dels informes» que li van arribar tenia «el detall de en què ha consistit cadascuna de les actuacions». També va dir que els informes no incloïen fotografies de les persones encaputxades que ahir va dir que es van trobar als centres de votació i ha afegit que desconeix «exactament» a quins locals eren. I va precisar que ignora si aquestes persones encaputxades de la presència de les quals el van informar anaven «coberts» o portaven caputxa per protegir-se de la pluja que queia a diversos punts de Catalunya.

Tampoc va dir conèixer les raons per què les imatges gravades per les càmeres subjectives que els agents portaven als cascos no es van adjuntar als informes.