L'Audiència Provincial de Barcelona va fer reobrir ahir un cas per les càrregues de l'1 d'octubre a l'escola Estel de Barcelona i en la seva resolució assegura que en alguns centres «es va utilitzar una desmesurada violència», per la qual planteja la possibilitat d'imputar les lesions als responsables operatius.

La secció tercera de l'Audiència de Barcelona va estimar el recurs presentat per l'Ajuntament de Barcelona i va reobrir el cas, que va ser sobresegut pel jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona, en considerar que la falta de gravacions de vídeos o fotografies per identificar els agents no és motiu suficient per així decidir-ho i que cal aprofundir en la investigació.

L'Audiència assegura que no pot compartir «de cap manera la conclusió» de l'acte de sobreseïment i indica que «la inexistència de material videogràfic no pot impedir una completa investigació d'allò ocorregut».

En el document es descriuen els fets de l'1 d'octubre i s'explica que «és de comú coneixement que en alguns centres agents de l'autoritat van procedir a requisar urnes i paperetes sense cap incident i en altres centres, en canvi, es va utilitzar una desmesurada violència».

Segons la Sala, «existia mandat concret», emès per la Fiscalia i pel Tribunal Superior, «per impedir la votació». No obstant això, «sabent que l'actuació dels agents antiavalots acostuma a ser contundent, no per això podem atorgar una espècie de «patent de cors» per a qualsevol acció de violència quan aquesta resulta innecessària, desproporcionada i amb clar abús de poder».

L'Audiència considera que «ha de ser analitzat en cada cas concret si l'ús de la força venia emparat per mandat judicial o bé va ser desproporcionat i innecessari per al fi de perseguir-lo». Així, va considerar necessari aprofundir en la investigació «per descobrir les ordres concretes que van ser emeses pels responsables».