Dos germans, Jordi i Oriol de la Mata, van denunciar al diari El Periódico abusos sexuals per part de dos sacerdots i professors de l'escola Sant Ignasi de Barcelona fa uns 40 anys. Un dels pares, ja mort, va ser condemnat a dos anys de presó per abusar sexualment d'una nena. Els jesuïtes el van enviar a Bolívia. Però l'abús de l'altre pare va ser més continuat. Va fer que el Jordi el masturbés i el va penetrar quan ell tenia entre 12 i 14 anys. Ara ha presentat una denúncia contra ell als Mossos d'Esquadra. El seu germà, l'Oriol, explica que ell també va patir els abusos per part d'aquest professor, que ara té 90 anys. Se'ls emportava de cap de setmana. Els jesuïtes, propietaris de l'escola, diuen que ho investigaran, però asseguren que és la primera queixa que reben d'aquest sacerdot.

Els dos germans, en canvi, apunten que l'escola sí que havia rebut queixes prèvies per pederàstia contra aquest sacerdot i l'havia apartat de la docència, extrem que els jesuïtes neguen. El Jordi no ho va poder superar i va començar a consumir drogues. Ha intentat suïcidar-se tres vegades. L'any 2016 dos alumnes del col·legi Kostka, dels jesuïtes, també van denunciar abusos sexuals durant els 70 per part de dos professors.

Procés intern

El director general de Jesuïtes Educació, Enric Masllorens, va explicar que aquest és un procés intern que s'envia a la Congregació de la Doctrina de la Fe, que és qui estudia el cas i dona la seva opinió. Pot acabar en l'expulsió del sacerdot de la comunitat. Masllorens també va assegurar que estan disposats a personar-se i col·laborar «al màxim» amb la justícia ordinària, però va afegir que no ho han fet fins ara perquè encara no han acabat amb aquesta investigació interna. Els jesuïtes van tenir coneixement dels fets el 21 de febrer, quan van parlar amb una de les víctimes. Masllorens va admetre que els fets explicats pels germans són «horrorosos», «molt durs» i «absolutament abominables». També va negar que tinguessin coneixement de cap cas que afectés aquest sacerdot, que té més de 90 anys i viu en una residència dels jesuïtes. «En els nostres arxius no hi ha cap tema ni cap carpeta oberta sobre el pare Sala».