El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, va avançar que el seu departament ja prepara canvis legislatius per poder gastar 1.200 milions d'euros per a «necessitats urgents i inajornables» en el context de pròrroga pressupostària. Segons el pla de contingència d'Aragonès, es preveu pagar el retorn de les pagues extres previst per al 2019 encara que no hi hagi pressupostos.

En una entrevista a Els Matins de TV3, Aragonès va admetre que probablement en unes altres circumstàncies hi hauria un avançament electoral en no poder aprovar els pressupostos, però ha defensat que el Govern ha de gestionar la pròrroga per «responsabilitat» tenint en compte el context «d'inestabilitat» a l'Estat, la proximitat de les eleccions municipals i el judici de l'1-O.

Aragonès va explicar que a partir de dimarts que ve el Govern iniciarà el pla de contingència de la pròrroga pressupostària amb l'objectiu de garantir els serveis fonamentals com continuar pagant els professors, els nous metges i la renda garantida de ciutadania. Segons els càlculs d'Aragonès, es necessiten 1.200 milions i per ampliar el màxim de despesa que estableixen els pressupostos del 2017, els que actualment estan vigents, el Govern impulsarà crèdits extraordinaris que el Parlament haurà d'aprovar.

«Els que han impedit el pressupost en global ens ho aniran aprovant a troços, cosa que demostra que és una qüestió electoral», va lamentar Aragonès. En cas que els grups decideixin no aprovar aquests crèdits, Aragonès ha avisat que haurien de donar explicacions a la ciutadania i la situació seria «molt pitjor».

Pla de contingència

Amb aquest pla de contingència que prepara el Govern per afrontar la pròrroga pressupostària, Aragonès ha explicat que només es podrà fer front a les necessitats «urgents i inajornables» i que no hi haurà recursos per a les mesures noves que incloïa la seva proposta de pressupostos per al 2019 com els 20 milions per finançar escoles bressol o els recursos per desplegar el decret d'escola inclusiva. Preguntat pel retorn durant el 2019 de part de la paga extra del 2013 pendent, Aragonès va respondre que el pla del govern sí que ho preveu.