Finalitzades les declaracions de tots els acusats, comença una altra setmana decisiva en el judici del procés, doncs arrenquen les declaracions dels més de 500 testimonis (molts d'ells no exempts de polèmica) que, tant per les defenses com per les acusacions estan citats a declarar. L'excepcionalitat del judici del procés es manifesta fins i tot en aquesta fase, ja que per regla general els testimonis han de romandre en una sala separada de la que s'està celebrant el judici, incomunicats dels que ja han declarat, fins que no és el seu torn, doncs d'altra manera la seva declaració estaria contaminada pel que han vist i sentit prèviament. En canvi, en un judici com el del procés en que les declaracions dels testimonis no tenen lloc en unitat d'acte sinó que es reparteixen al llarg de les setmanes i, a més, es retransmeten en directe, no és possible la incomunicació total i absoluta dels testimonis, doncs aquests tenen accés a la resta de declaracions.

Cal recordar que, a diferència dels acusats, els testimonis han de respondre a totes les preguntes que se'ls plantegin, tant per la defensa com per l'acusació, i tenen el deure de dir la veritat, podent incórrer, si no ho fan, en un delicte de fals testimoni castigat amb pena de multa i presó en virtut de l'article 458 del Codi Penal. En el cas que una persona citada a declarar com a testimoni es negui a declarar, pot ser castigada amb una multa de 200 a 5.000 euros. En cas que persisteixi en la seva negativa, serà acusada d'un delicte de desobediència greu a l'autoritat. No obstant, una cosa és la sinceritat dels testimonis i una altra de ben diferent és la credibilitat, doncs, en tots els judicis existeix la possibilitat que les persones que declarin com a testimonis tinguin alguna classe d'interès en el procés, ja sigui directe o indirecte i que, per tant, puguin ser parcials. Si en tots els judicis hi ha interessos ocults, tot fa pensar que el judici del procés no en serà una excepció, doncs cal recordar que ens trobem a les portes d'unes eleccions generals, convocades pel pròxim diumenge 28 d'abril, i, tot i que la sentència no es coneixerà fins passades les eleccions, no hi ha dubte que l'esdevenir del procés tindrà, directament o indirecta, un impacte en els resultats.

Així doncs, una de les nombroses tasques de les defenses serà la de posar en dubte la credibilitat dels testimonis proposats de contrari, i aconseguir demostrar, entre altres qüestions, que les seves declaracions, almenys les dels testimonis més mediàtics, responen en gran part a interessos polítics o de campanya i, per tant, no poden sostenir les acusacions.

En definitiva, amb el context d'eleccions en què ens trobem, caldrà veure quin paper acaben jugant els testimonis en la decisió final del Tribunal, que, finalitzada la vista oral, tindrà la difícil tasca de decidir quin pes atorga a la declaració de cada un d'ells. Per fer-ho, haurà d'analitzar meticulosament les declaracions, i defugir de les valoracions estrictament polítiques o ideològiques que es puguin fer durant els interrogatoris.