L'exvicepresidenta del Govern Soraya Saénz de Santamaría va manifestar en el judici del procés que l'Executiu de Mariano Rajoy mai va creure que la declaració unilateral d'independència aprovada pel Parlament el 27 d'octubre del 2017 fos «merament simbòlica». En aquest sentit, va assegurar a respostes de l'acusació de Vox que va prioritzar l'article 155 a l'estat d'excepció «per no restringir els drets dels ciutadans».

Santamaría va afirmar ahir que el 20-S hi va haver «actuacions violentes» davant la conselleria d'Economia i en els dies previs a l'1-O i aquell mateix dia es van donar imatges «de naturalesa violenta» i un «assetjament massiu, generalitzat i sistemàtic».

L'exvicepresidenta va plantejar que els líders independentistes, en el que va qualificar «d'estratègia concertada», van decidir seguir endavant amb l'1-O sabent que «la violència del 20-S» es podia repetir. També va admetre que només es va reunir amb l'exvicepresident català Oriol Junqueras en tres ocasions i que en cap d'aquestes va accedir a abordar la possibilitat de celebrar un referèndum d'autodeterminació perquè «no és assumpte de cap govern».