ls acusats no es converteixen en innocents per estar millor preparats que els fiscals. No obstant això, les actituds d'uns i altres al Suprem confirmen que no es lliura un judici polític, sinó un debat polític. I les discussions se salden amb un vencedor, quelcom que molt difícilment es pot adjudicar al ministeri públic. La ignorància assumida com a virtut desdenyosa pels fiscals no ofèn els independentistes, sinó sobretot els espanyolistes que es veuen representats en inferioritat de condicions.

Els dotze apòstols de l'independentisme messiànic, amb el seu profeta ressuscitat a Waterloo, han estat interrogats per un fiscal que va ser assessor de Rajoy. Potser per això, Jaime Moreno confon Artur Mas amb Puigdemont, la qual cosa obliga a preguntar-se on ha viscut durant l'última dècada. O potser la fiscalia intenta demostrar que tots els separatistes són iguals. A Carme Forcadell li va tocar en sort la fiscal general de l'Estat amb Rajoy, que pregunta si una declaració d'independència és «farsa o sainet», fins obligar el president a reprendre-la.

Amb tant subaltern del PP a la pista, era inevitable la compareixença de la persona fonamental a l'últim Govern dels populars, i també la declaració de Rajoy. El registrador de la propietat no es va apartar del seu famós registre, «no em consta». En el seu celebèrrim distanciament de la realitat, que el va portar a perdre La Moncloa sense assabentar-se'n, a ningú podia sorprendre el seu categòric «jo no m'encarregava de l'operatiu policial». Va aflorar el pànic sobtat al fet que li demanessin un recompte de les seves inhibicions, amb la qual cosa seguiria declarant a aquesta hora.

Rajoy recorda el mínim. Quan reivindica que «l'1-O coneixia el que succeïa des de La Moncloa», sona a excepció, a un diumenge malgastat quan podria haver-se invertit en l'emocionant desenvolupament de la jornada de Lliga. Traslladant-se de nou del judici al debat, l'expresident del Govern afronta la maledicció que traumatitza Espanya com una lleugera inconveniència del seu mandat. Va deixar l'aferrissament per Soraya. Va servir de teloner per a la plantada de la CUP, que dispara un interrogant existencial. Es pot condemnar algú per negar-se a parlar amb Vox?