El judici de l'1-O es reprèn avui a dos quarts de deu amb l'interrogatori al president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que juntament amb l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell tancaran el torn de les declaracions dels dotze acusats.

El tribunal, presidit pel magistrat Manuel Marchena, preveu que les dues declaracions es facin en la sessió de dimarts i començar així amb el torn dels testimonis dimecres i dijous. De fet, ja n'ha assenyalat 20, 10 dimecres i 10 dijous, tots de perfil marcadament polític.

El més destacat serà el testimoni de l'expresident espanyol Mariano Rajoy, fixat per a dimecres a les quatre de la tarda. També estan citats l'expresident Artur Mas, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, o el lehendakari Íñigo Urkullu.

El tribunal ha avançat mitja hora l'horari d'arrencada de la sessió per a avui, que començarà a dos quarts de deu. La previsió és que Cuixart respongui les preguntes de la Fiscalia però no les de l'Advocacia de l'Estat ni les de Vox. En el cas de l'Advocacia, l'entitat justifica que és una «vergonya» que el PSOE «criminalitzi» una entitat com Òmnium Cultural.

El president del Parlament, Roger Torrent, va informar ahir el Tribunal Suprem mitjançant un escrit que no podrà declarar dimecres que ve, en coincidir amb el ple d'aquesta setmana a la cambra catalana.

Segons han informat a Efe fonts de la presidència del Parlament, Torrent ha remès aquest escrit al Tribunal Suprem explicant els motius pels quals no podrà declarar dimecres que ve, dia 27, jornada en la qual arrenca el ple de dos dies al Parlament.

Torrent estava citat aquest dimecres per declarar en el judici del procés, en la primera jornada de compareixences dels testimonis.

En l'escrit, el president de la cambra catalana informa també el Suprem que la setmana que ve se celebrarà de nou un ple i li adjunta el calendari de sessions previst, perquè ho tingui en compte a l'hora de citar-lo novament per declarar en qualitat de testimoni.

Resposta a les acusacions

En canvi, Forcadell sí que respondrà totes les acusacions, a excepció de Vox. Fins al moment, Vox no ha pogut interrogar cap dels acusats perquè tots s'han negat en bloc a respondre les preguntes de l'acusació popular. Alguns, com Josep Rull o Dolors Bassa, en van donar motius i van rebutjar els seus plantejaments «racistes», «xenòfobs» i també sobre el paper de les dones.

A partir de dijous, però, podran interrogar els testimonis i, de fet, seran els primers a fer-ho en els casos que els testimonis vinguin proposats per ells (com és el cas de Montoro).

El president del tribunal, Manuel Marchena, tindrà la tasca d'ordenar el debat. En una de les primeres sessions, Marchena ja va dir que evitaria que es fessin «al·legats polítics» en el judici i que centraria les preguntes en els fets concrets.

Modificació del calendari de testimonis

La previsió inicial del tribunal era començar les declaracions dels testimonis dimarts, però la llargada de les declaracions d'alguns acusats va provocar que els interrogatoris de Cuixart i Forcadell saltessin a aquest dia. El Suprem va fer divendres un nou assenyalament dels testimonis i va concentrar en dues sessions els vint que estaven previstos inicialment per declarar durant tres dies.

El primer testimoni a intervenir al judici serà el diputat d'ERC al Congrés dels Diputats Joan Tardà, que està citat per dimecres a les deu del matí. Posteriorment, estan citats el president del Parlament, Roger Torrent, l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría, i l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro. Tots estan citats amb mitja hora de diferència.

Tot i aquest assenyalament, el president del Parlament ha respost al Tribunal Suprem que no hi podrà assistir perquè hi ha un ple convocat. En l'escrit de resposta al tribunal, Torrent ha enviat el calendari de plens previstos per a les pròximes setmanes per tal de buscar una data que no coincideixi amb cap ple. La sessió plenària d'aquesta setmana està convocada per a dimecres i dijous, i n'hi ha una altra de prevista per a la setmana que ve.

La tarda de dimecres serà el torn de l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, citat a les quatre de la tarda. Després d'ell declararan com a testimonis l'excoordinadora general del PDeCAT Marta Pascal, l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert, i els exdiputats de la CUP Eulàlia Reguant i Antonio Baños.

Dijous està previst que el primer a declarar a les deu del matí sigui el lehendakari Íñigo Urkullu, que haurà de respondre sobre les gestions que va fer entre els dos governs els dies previs a l'aplicació del 155. Posteriorment, serà el torn del diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián, l'exdiputat de Catalunya Sí que es Pot Albano-Dante Fachín, l'expresident del Parlament Ernest Benach i l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau.

A la tarda, obrirà les declaracions l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido, l'exdiputat al Congrés per En Comú Podem i al Parlament per Catalunya en Comú Xavier Domènech, el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, el secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, i l'actual director del CatSalut Adrià Comella.

Obligats a dir la veritat

A diferència dels acusats, que poden mentir en les seves declaracions, els testimonis estan obligats per llei a dir la veritat. L'arrencada de les declaracions dels testimonis obrirà així una nova fase en el judici, marcat primer per les qüestions prèvies i després per les declaracions dels acusats.

El Suprem ha mantingut els 20 testimonis tot i que algunes defenses van demanar que aquells que només han estat demanades per aquestes declarin després dels noms proposats per les acusacions. De moment, el tribunal ha mantingut l'assenyalament de tots aquests testimonis.

Torra, present a la sala per tercer cop

El president de la Generalitat, Quim Torra, assistirà aquest dimarts per tercera vegada a la sala de vistes del Suprem. Ja ho va fer el primer dia, el 12 de febrer, i en la sessió de dijous passat, on va voler donar suport a la declaració de l'exlíder de l'ANC i president de la Crida, Jordi Sànchez. Ara, vol tornar-hi per estar present a les declaracions de Cuixart i Forcadell. També es preveu que dimarts hi siguin la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i la de Salut, Alba Vergés.

També es desplaçarà a Madrid el president del Parlament, Roger Torrent, que té previst participar a primera hora del matí en un acte de suport a Carme Forcadell. Torrent, però, no entrarà a la sala, ja que no ho pot fer fins que no hagi declarat com a testimoni.