L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy ha dit que les setmanes prèvies a l'aplicació del 155 el va trucar molta gent i els va "atendre i escoltar a tots perquè era important escoltar". Ara bé, ha dit que sempre va deixar clara la seva posició i que el govern espanyol no "entraria a negociar la sobirania nacional". Ara bé, ha negat que ningú fes de mediador. "No hi hagut cap mediador de res", ha dit taxativament a preguntes del lletrat de Turull, Rull i Sànchez.

L'advocat Jordi Pina li ha preguntat concretament per si es va reunir personalment amb el lehendalari Íñigo Urkullu (que declara demà de testimoni) i Rajoy no ho ha aclarit. "Amb alguns hi vaig parlar per telèfon i d'altres en persona, però és difícil recordar-ho", ha manifestat.

Durant la seva declaració, Rajoy ha deixat clar que no estava "disposat a negociar a canvi de res que la Generalitat complís la llei". I per això ha dit que tot i que va "atendre i escoltar" molta gent no reconeix que ningú fes de mediador. "Les meves posicions estaven clares i les dels altres també", ha sentenciat. "Va venir molta gent a veure'm, però quedem-nos amb allò substancial: el govern no va negociar res del referèndum i ja ho havíem advertit", ha afirmat.