El president de la Generalitat, Quim Torra, ha recordat els líders independentistes empresonats i els exiliats en el discurs inaugural del Mobile World Congress, presidit pel rei Felip VI. "No poden ser aquí", ha dit el president Torra en al·lusió directa a l'expresident Carles Puigdemont i la resta dels que van ser membres del seu govern.

En aquest sentit, el president de la Generalitat ha defensat Catalunya com un país que "estima la democràcia i els drets humans". L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat durant el seu discurs els valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat i ha advertit del "desafiament democràtic" que viu Europa en el seu conjunt.

Torra i Colau han fet els seus discursos just abans de la intervenció del rei Felip VI, a qui han plantat en el tradicional besamans previ al sopar inaugural del congrés del mòbil. Tots dos, però, han pogut saludar el monarca posteriorment en un còctel sense càmeres, segons han assegurat fonts de la Casa Reial.

Ja al saló habilitat al MNAC per al sopar, Torra i Felip VI s'han assegut l'un davant de l'altre, en el que era la seva primera trobada d'ençà que el rei visités Barcelona pels actes de l'aniversari dels atemptats del 17-A. Colau s'ha assegut a la mateixa taula presidencial, però molt més lluny del monarca.

Torra, que ha començat la seva intervenció recordant el president Puigdemont i la resta de membres del seu executiu, ha reivindicat Catalunya com la terra de Gaudí, Miro o Pau Casals. De fet, Torra ha tornat a citar el compositor català per tancar el seu discurs: "Mai renunciarem als principis de Pau Casals, un poble que es defineix per la cultura, el talent i la llibertat"

Durant la resta del discurs, Torra ha exaltat el paper de Barcelona com a pol d'innovació per a grans companyies i ha celebrat que GSMA hagi tornat a escollir fer el MWC a Barcelona, després que durant la presentació d'aquesta edició John Hoffman reconegués que l'any passat va estar a punt de marxar per la inestabilitat política.

També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha tingut paraules d'agraïment per GSMA i ha assegurat que el MWC i la ciutat han crescut junts els darrers anys i que ara "ja no poden entendre's l'un sense l'altre". Colau s'ha mostrat convençuda que el segle XXI ha de ser el de la tecnologia, però també el se les dones i el de les ciutats verdes i innovadores.