El president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar que el Govern defensarà «fins a les últimes conseqüències» els ideals dels catalans. En aquest sentit, Torra es va referir a drets fonamentals com el de la llibertat d'expressió o el de manifestació que, segons el seu criteri, l'estat espanyol va «menystenir i ridiculitzar». «El judici que estem veient mostra una visió autoritària cap a drets fonamentals», va reblar. El president assenyala que el Govern de la Generalitat està «al costat de la defensa dels drets dels individus i dels col·lectius». Tot plegat en una trobada al Mas Perxés d'Agullana amb el lehendakari Juan José Ibarretxe en el 80è aniversari de l'exili republicà.

La portaveu del Govern, Isabel Celaá, va assegurar ahir que l'acció dels Comitès de Defensa de la República (CDR) «no van poder parar Catalunya» durant la vaga general d'ahir, que «no va ser un èxit precisament» i després de la qual va insistir que la Generalitat ha de «sortir de la quimera».

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Celaá va replicar, després de les crítiques de la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, sobre l'actuació del Govern central davant aquesta protesta, que l'Executiu ha complert «amb tot el seu deure».

Tant el ministeri de l'Interior, com els serveis de seguretat i la Generalitat, dins de les seves competències, van estar «coordinats», va afirmar, i van complir amb la seva missió.

«Pot haver-hi imatges als carrers però això no pot pertorbar el coneixement intern que l'independentisme no té la majoria social», ha afirmat la també ministra d'Educació, qui ha apuntat que es parla d'una aturada equivalent a un 3,7 per cent en l'activitat, durant la vaga d'ahir.

Per això, va considerar que la Generalitat i les autoritats catalanes han de «sortir de la quimera» i treballar en el marc de la llei i la Constitució, com va fer el Govern durant aquests vuit mesos apostant pel diàleg.