El Suprem ha condensat les testificals dels primers testimonis del judici del procés els dies 27 i 28 de febrer, en quedar dos acusats per declarar, de manera que l'expresident Mariano Rajoy, la seva segona Soraya Saénz de Santamaría i el president del Parlament, Roger Torrent, compareixeran dimecres.

Encara que estava previst que ho fessin dimarts, el tribunal del procés ha hagut de modificar el calendari en no haver declarat encara el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ni l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, els dos últims interrogatoris que queden per practicar.

D'aquesta forma, el Tribunal Suprem, que ha optat per avançar les testificals dels polítics per allunyar-los de la campanya electoral de les eleccions del 28-A, ha condensat les vint declaracions que havia previst per a tres dies en dos, amb deu compareixences per dia i un interval de mitja hora per a cadascun.

Serà Mariano Rajoy l'encarregat d'obrir la sessió de tarda de dimecres a les 16.00 hores, després que ja hagin comparegut al matí dos membres del seu Gabinet: l'exvicepresidenta Saénz de Santamaría i l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro.

Aquell dia també hauran de comparèixer l'expresident de la Generalitat Artur Mas i el president del Parlament, Roger Torrent; mentre que dijous es reserva per al lehendakari, Iñigo Urkullu; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l'exministre d'Interior Juan Ignacio Zoido, entre d'altres.

Paral·lelament, la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Mercedes Armas, que va ordenar a les forces de seguretat impedir la celebració de l'1-O, ha rebutjat integrar la sala de l'alt tribunal català que jutjarà per desobediència els companys de Carme Forcadell a la Mesa del Parlament.

Segons va informar el TSJC, Armas, que havia estat designada ponent, serà substituïda pel jutge Jordi Seguí, que formarà el tribunal amb el president Jesús María Barrientos -que sempre jutja les causes a l'alt tribunal- i Carlos Ramos, un dels magistrats d'aquesta instància judicial designat a proposta del Parlament i que ara serà ponent. La sala jutjarà per desobediència els membres sobiranistes de la Mesa del Parlament i la diputada de la CUP Mireia Boya, després que el Suprem va acordar remetre la seva causa a l'alt tribunal català i no jutjar-los amb els dotze membres de la cúpula independentista en el judici que va començar fa dues setmanes a Madrid. Armas va decidir renunciar a formar part del tribunal del TSJC perquè en el seu moment va decidir que hi havia base per citar a declarar com a investigat per desobediència greu.