Les sessions de la segona setmana del judici de l'1-O arrencaran aquest dimarts a les deu del matí amb l'interrogatori a l'exconseller de la Presidència Jordi Turull. Segons han explicat a l'ACN fonts de la seva defensa, està previst que Turull respongui les preguntes de la fiscalia i de l'advocacia de l'Estat, i no les de l'acusació popular exercida per Vox, seguint així el criteri de l'exconseller d'Interior, Joaquim Forn. Després de Turull, arribarà el torn de l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva, que comparteix defensa amb l'exvicepresident Oriol Junqueras, exercida per l'advocat Andreu van den Eynde, i que com aquest no té previst respondre a cap de les acusacions. Els interrogatoris els tancaran Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Carme Forcadell.

Jordi Turull serà el tercer acusat en declarar després de Junqueras i Forn. Després de passar un mes a la presó (de 2 de novembre a 4 de desembre de 2017), el jutge instructor Pablo Llarena el va tornar a empresonar el 23 de març enmig d'un procés d'investidura com a candidat, després dels intents fallits amb Carles Puigdemont i Jordi Sànchez.

La fiscalia demana per a l'exconseller de la Presidència 16 anys de presó pels delictes de rebel·lió i malversació. L'advocacia de l'Estat demana per a Turull 11 anys i mig de presó per sedició i malversació, mentre que Vox reclama 74 anys de presó per dos delictes de rebel·lió, organització criminal i desobediència.

El tribunal ja va confirmar divendres passat que es respectarà l'ordre proposat pel ministeri fiscal en l'escrit d'acusació per prosseguir amb les declaracions. Així, a continuació serà el torn dels interrogatoris del exmembres del Govern Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila. Els tres últims, són els únics acusats que estan en llibertat provisional i que assisteixen a totes les sessions del judici arribant al tribunal pel seu propi peu. Tancaran la fase d'interrogatoris -per aquest ordre- l'expresident d'ANC Jordi Sànchez, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

Tres dies de judici aquesta setmana

El Tribunal Suprem va assenyalar per aquesta setmana sessions de matí i tarda el dimarts, dimecres i dijous. La quantitat de preguntes que formulin les defenses com també si responen o no a les acusacions marcarà el ritme en el calendari.

De moment, l'interrogatori més ràpid ha estat el de Junqueras, precisament perquè només va respondre el seu lletrat, Andreu van den Eynde. Això és el que també farà l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva, que comparteix advocat amb l'exvicepresident i, per tant, seguirà la mateixa estratègia. Si finalment la resta d'acusats opten per respondre també la fiscalia i l'advocacia, els interrogatoris podrien ser més llargs.

Com ja va passar la setmana passada, hi haurà membres del Govern, del Parlament i també dels partits independentistes i de les entitats sobiranistes que assistiran a les declaracions dels acusats. També els faran costat a la sala de vistes els seus familiars, ja que el Suprem ha reservat dos llocs per a familiars de cadascun dels acusats. També tenen seients reservats dos membres del Parlament i també membres de l'executiu català.

Els observadors internacionals hi volen ser

Tot i no tenir espai reservat, representants de la plataforma Internacional Trial Watch van fer hores de cua la setmana passada per poder entrar a la sala de vistes com a públic. Aquesta setmana també preveuen que assisteixin a les sessions quatre representants. Es tracta de John Philpot, que va actuar en la Cort Penal Internacional a l'Haia a Kenia i al Tribunal Penal Internacional de Ruanda; Paul Newman, doctor en Filosofia que va ser un dels quatre oradors públics al Tribunal Popular Permanent sobre Crims de Guerra contra Sri Lanka; Bill Bowring, membre de l'Associació Europea d'Advocats per la Democràcia i del Comitè Executiu de Drets Humans del Col·legi d'Advocats d'Anglaterra i Gal·les; i Joaquín Urías, professor titular del Dret Constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional (TC).

Recusació de Marchena

D'altra banda, el Tribunal Suprem també té previst aquest dimarts debatre un incident de nul·litat plantejat per la defensa de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull contra la decisió de rebutjar la recusació del president, Manuel Marchena, i la resta del tribunal. El debat es farà per part de la sala del 61, competent per estudiar recusacions.