21 de febrer de 2019
21.02.2019
JUDICI 1-0

Sànchez sobre el 20-S: «Una decisió judicial ha de ser respectada però no l'eximeix de ser protestada»

21.02.2019 | 13:38
Jordi Sànchez declarant davant del tribunal.

L'expresident de l'ANC i president de la Crida, Jordi Sànchez, ha defensat que el 20 de setembre del 2017 van decidir convocar un «acte de protesta» davant del Departament d'Economia perquè això «forma part dels elements de funcionament democràtic». Durant l'interrogatori que ha fet el fiscal Javier Zaragoza, Sànchez ha explicat que la decisió presa pel jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona «ha de ser respectada», però que «no l'eximeix de la protesta si els ciutadans creuen que no és ajustada a llei». El líder de l'ANC s'ha presentat com un «pres polític» en un «judici polític» i fa la seva declaració amb el llaç groc a la solapa que llueix des de la primera vista. «Sóc aquí per haver estat president de l'ANC», ha dit.

Sànchez ha dit que el tribunal «es presenta com a imparcial» i que ha decidit respondre les preguntes de la fiscalia i de l'advocacia de l'Estat perquè els fets que li imputen «són falsos». «No tinc cap temor a poder respondre i oferir la veritat». Ha decidit declarar en castellà perquè el tribunal no ha acceptat que hi hagi traducció simultània.

L'exlíder de l'ANC ha presentat l'entitat com una «associació privada» que utilitza el «dret a la llibertat d'expressió, a la mobilització de reunió i manifestació» i amb «absolut respecte a les normes de civisme i no violència com ha quedat acreditat a cada gran mobilització des del 2012». Sànchez ha carregat contra la fiscalia perquè considera que en el seu escrit d'acusació «sembla qüestionar de manera evident el que han estat mobilitzacions pacífiques». Per això, es considera un «pres polític de consciència» i està convençut que està davant del tribunal «per haver estat president de l'ANC».

El fiscal no ha trigat en començar a preguntar per la jornada del 20-S. Sànchez ha explicat que se'n va assabentar pels mitjans de comunicació i per xarxes, i a preguntes de Zaragoza ha dit que també li podria haver comunicat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, amb qui va parlar per telèfon poc després de les vuit del matí.

Sànchez ha reconegut que va fer un tuit a les 8.20 h per cridar a la convocatòria per «protestar i mostrar la indignació per una decisió que no enteníem quin era al motiu de fons». Una mobilització que va fer «només per protestar davant de la decisió judicial» i que es va fer amb l'argument «Defensem les institucions». Sànchez ha remarcat que aquesta «proclama» també la van fer seva sindicats, entitats esportives o fins i tot «tots» els rectors de les universitats públiques catalanes.

A més ha dit que no van comunicar a les autoritats la mobilització fins a les 10.08 h perquè el personal tècnic de l'ANC comença a treballar just a les deu del matí.

«Dubtes» amb l'actuació del jutjat 13

Sobre l'actuació del jutjat 13 de Barcelona, Sànchez ha destacat que des de feia mesos se seguien unes «diligències secretes» i que hi havia «dubtes» sobre com aquest jutjat estava instruint la causa. «Portàvem mesos de polèmiques setmanals, hi havia intervencions de la Guàrdia Civil que cridaven a citar a persones que després el jutjat desmentia que hagués reclamat», ha dit.

És en aquest context, ha justificat, que va decidir convocar un «acte de protesta» davant la presència de Guàrdia Civil a la seu d'Economia el 20-S.

«Muralla humana» que tapaven els cotxes

Sànchez ha respost al fiscal que quan va arribar per primera vegada a la seu d'Economia no va veure els cotxes oficials de la Guàrdia Civil, perquè hi havia «una muralla humana», i que no se'n va adonar que hi eren fins que no va tornar a la zona al cap de «dues o tres hores».

També ha relatat que va estar bona part del matí fora per una reunió de feina i que no tenia previst tornar a la concentració. Ho fa perquè el truca l'exconseller d'Interior Joaquim Forn que li demanava suport en matèria de «seguretat i ordre» amb els voluntaris de l'ANC. «La col·laboració amb Mossos i Guàrdia Urbana de Barcelona sempre ha estat igual en totes les mobilitzacions», ha dit. Però ha remarcat que van haver d'actuar amb rapidesa. «A diferència d'altres manifestacions, no la vam preparar perquè no sabíem òbviament que es produiria el registre», ha detallat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook