El Tribunal Suprem reprèn aquest dimarts el judici del procés amb l'interrogatori de l'exconseller de Presidència Jordi Turull, que ha obert una ronda de declaracions d'exmembres de l'executiu de Carles Puigdemont, entre ells el titular d'Exteriors Raül Romeva i el de Territori Josep Rull.

La fiscalia demana per a Turull 16 anys de presó pels delictes de rebel·lió i malversació; l'advocacia de l'Estat, 11 anys i mig de presó per sedició i malversació, mentre que Vox reclama 74 anys de presó per dos delictes de rebel·lió, organització criminal i desobediència.

La consellera de Presidència i portaveu del Govern català, Elsa Artadi, ha criticat aquest dimarts la presidència del jutge Manuel Marchena durant l'interrogatori de l'exconseller Jordi Turull i ha acusat la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat de fer servir arguments "ridículs" i de fins i tot "confondre dates i dades" per criminalitzar el moviment independentista a Catalunya.

En declaracions als mitjans des del Suprem, Artadi ha defensat que Turull ha pogut mostrar "la cara i la creu" d'un judici que ha qualificat de "polític". En concret, ha oposat la "fermesa" de l'exconseller processat amb l'interrogatori de la Fiscalia i l'Advocacia "sense cap tipus de raonament jurídic legal, fins i tot confonent dates i dades".

Artadi ha posat en dubte si es tracta d'una estratègia per "confondre Turull o és simplement la incapacitat de processar tota la informació". A Marchena li ha retret el que li ha dit al processat: "Ja es podrà defensar després quan hagi de parlar". Segons ella, "es criminalitza la societat civil a Catalunya, un teixit associatiu tan important, molt més enllà del que passava fins i tot durant el franquisme".

Els mitjans li han preguntat sobre la possibilitat que Vox i altres partits promoguin la il·legalització dels partits independentistes després de les eleccions generals del 28 d'abril. "Els partits independentistes han concorregut en les eleccions des que hi ha democràcia, sobre això s'ha pronunciat el Tribunal Constitucional, hem portat programes polítics amb la independència i mai no hem tingut cap problema", ha contestat abans d'afegir: "Qualsevol voluntat de seguir censurant les idees o opcions polítiques va en camí de la regressió política, dels drets i les llibertats".

Aniversari d'una filla de Turull

Com a exemple de la "ridiculesa" en els arguments de la Fiscalia i l'Advocacia, Artadi ha citat que han estat "20 minuts analitzant dos tuits" de Turull en què ella interpretava que l'exmandatari parlava "de civisme, pacifisme i democràcia". La portaveu del Govern català ha criticat l'"anomalia" que suposa que no coneguin el calendari de testimonis i ha dit que dimarts vinent, amb la citació de l'expresident del Govern espanyol Mariano Rajoy, tornaran a assistir al judici però per "acompanyar els seus companys".

Artadi ha revelat que, quan ella era amb les dues filles de Turull, l'exconseller s'hi ha acostat per felicitar la seva filla: "Aquest dissabte fa 18 anys i no podrà estar amb ella". "Un Turull immens", ha continuat, "que amb gran dignitat explica que fa un any que és a la presó per estar darrere d'uns fets i per donar veu al poble de Catalunya en un instrument que és el referèndum, que està despenalitzat i, per tant, avui el que es fa és perseguir les idees polítiques".

La diputada del PDeCAT al Congrés Miriam Nogueras ha subratllat, també en declaracions des del Suprem, aquesta idea de la "despenalització" del referèndum des del 2015, malgrat que diversos companys del seu partit estan asseguts al banc dels acusats a proposta d'"aquells que se'ls omple la boca de constitucionalisme i que s'han saltat moltíssimes sentències del Tribunal Constitucional".

14.05 h

El judici es reprendrà a les 16.00 hores

13.41 h

Turull defensa que l'autodeterminació té encaix en la Constitució "si hi ha voluntat política"

Turull ha defensat que el dret a l'autodeterminació té encaix a la Constitució "si hi ha voluntat política" i que, per això, creien que en tot moment el que estaven fent per l'1-O "tenia empara legal". Ara bé, ha criticat que cal ser "generós" en la interpretació d'alguns articles (ha citat el 10 i el 96) i ho ha comparat amb l'article 155 que el govern espanyol -amb l'empara del Senat- va aplicar a Catalunya. "En aquell cas es va ser generós perquè enlloc posa al 155 que es pot cessar tot un Govern", ha criticat a preguntes de l'advocada de l'Estat Rosa María Seoane. En més d'una ocasió, el president del tribunal, Manuel Marchena, ha demanat a Seoane que fes "preguntes concretes"

· Llegeix més

13.12 h

Turull: «Intentar generar violència a Catalunya és una operació fracàs»

L'exconseller de la Presidència ha assegurat aquest dimarts que intentar "generar tensió o violència" a Catalunya és una "operació fracàs". En respostes al fiscal, Turull ha afirmat que qualsevol partit polític, "per noble que sigui la seva causa", si "insinua" que per aconseguir els seus objectius es necessita una "violència passiva petita", fracassarà. "La gent de Catalunya, pensi el que pensi, és pacífica, som el país de Pau Casals", ha afegit. En aquest sentit, ha titllat de "delirant" voler "presentar la societat catalana com a violenta". "Aquest relat no té sentit, no s'aguanta, és delirant", ha dit. Turull ha condemnat la violència i ha dit que "si algú s'excedeix" sempre tindrà el seu "rebuig". Però ha defensat el caràcter "cívic i pacífic de totes les manifestacions a Catalunya".

12.53 h

El tribunal cita dimarts que ve com a testimonis a Tardà, Torrent, Mas, Rajoy, Pascal i Domènech

El Suprem ha acordat començar amb les declaracions dels testimonis a partir del dimarts que ve i ha fixat el calendari. Dimarts al matí -i per aquests ordre- hauran de testificar el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà, el president del Parlament, Roger Torrent, l'expresident Artur Mas i, ja a la tarda, l'expresident Mariano Rajoy (citat a les 16h), l'excoordinadora general del PDeCAT Marta Pascal, i l'exlíder dels comuns al Congrés, Xavier Domènech. Dimarts les parts podran interrogar l'exvicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, l'exministre d'Hisenda Cristòbal Montoro (tots tres al matí). A la tarda, hauran de declarar l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert, els exdiputats de la CUP Eulàlia Reguan i Antonio Baños. També es cita dimecres Josep Ginesta, Francesc Iglesias i Adrià Comella.

· Llegeix més

12.43 h

Turull al·lega que la publicitat de l'1-O va sortir gratis a la Generalitat

Turull ha al·legat que la publicitat del referèndum de l'1-O va sortir gratis a la Generalitat, atès que es "va reaprofitar" una campanya anterior rebutjada i es va emetre en els mitjans catalans públics mitjançant acords marc que no costaven diners. L'exconseller ha donat aquestes explicacions sobre l'anunci destinat a fomentar la participació en el referèndum que es va emetre a TV3 i a Catalunya Ràdio dies abans de la consulta.

12.01 h

Es reprèn l'interrogatori a Rull

12.01 h

Recés fins les 12:30 hores

11.38 h

Turull al fiscal: «Fa un any que sóc a la presó per una interlocutòria del TC»

Turull ha assegurat que per una interlocutòria del Tribunal Constitucional fa un any que és a la presó, quan el Govern d'Espanya incompleix cada dia allò que dicta el tribunal de garanties i "aquí no passa res".

11.16 h

Turull afirma que mai ens va passar pel cap» que els Mossos desobeïssin

Turull ha assegurat que al seu executiu mai li "va passar pel cap" que els Mossos d'Esquadra no complirien amb les decisions judicials. En resposta al fiscal Moreno, que li ha preguntat per unes anotacions de l'agenda de Josep Maria Jové, exnúmero dos d'Oriol Junqueras, que segons el ministeri públic apunten al fet que els Mossos no complirien les ordres judicials en relació amb el procés.

10.52 h

La parella de Romeva assegura que l'exconseller afronta la declaració amb «serenitat i tranquil·litat»

La parella de l'exconseller Raül Romeva, Diana Riba, ha demanat al Tribunal Suprem (TS) que sigui "valent" i torni el procés a la política, d'on considera que mai hauria d'haver sortit. Des de davant del tribunal el dia que Romeva ha de declarar en el judici de l'1-O, Riba ha afegit que mentre el "problema polític" estigui al Suprem, només farà que complicar la situació. D'altra banda, ha explicat que Romeva afronta "tranquil i serè" la declaració d'aquest dimarts i ha afegit que han anat a Madrid per donar-li suport i que sortiran del Suprem amb "el cap ben alt i la mirada llarga", citant les paraules darrerament utilitzades per Romeva.

· Llegeix més

10.36 h

Turull: «Els catalans no són ovelles, no són gent militaritzada»

L'exconseller de la Presidència, Jordi Turull, ha criticat el relat de la fiscalia i, a preguntes del fiscal Jaime Moreno, ha dit que "no s'aguanta per cap banda". En la primera intervenció davant el tribunal, Turull ha defensat que el moviment independentista "va de baixa a dalt" i ha tret importància a resolucions i documents aprovats per partits i entitats. "En l'escrit d'acusació situen el procés com si s'obrís la llum i apareixes un llibre blanc sobre la taula", ha criticat. "Els ciutadans de Catalunya no són ovelles, gent militaritzada, siguin independentistes o no, tenen criteri, estem al segle XXI", ha manifestat. El president del tribunal, Manuel Marchena, ha cridat l'atenció a Turull i li ha dit que no aprofiti les preguntes del fiscal per fer al·legats que podrà fer en l'últim torn de preguntes.

· Llegeix més

10.08 h

Comença la quarta sessió del judici amb l'interrogatori de Jordi Turull

09.31 h

Turull, Rull, Romeva, Forcadell i Bassa compleixen 365 dies de presó preventiva

Els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell compleixen aquest dimarts 365 dies de presó preventiva. Tots ells van tornar a ingressar a la presó el passat 23 de març i ja hi van estar aproximadament un mes a finals del 2017, del 2 de novembre al 4 de desembre. Alguns d'ells ho han expressat a través del seu compte de Twitter.

09.03 h

Els polítics, els primers testimonis que declararan al Suprem

Els polítics seran els primers testimonis que declararan al judici de l'1-O. Per tant, un cop acabin els interrogatoris dels 12 acusats, el tribunal començarà a citar els polítics que ha acceptat com a testimonis. Entre ells, destaca l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, l'exministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, l'expresident de la Generalitat Artur Mas, el lehendakari Íñigo Urkullu, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, o el president del Parlament, Roger Torrent. L'ordre, però, no està decidit. Fonts del tribunal apunten que aquesta decisió ja estava presa abans de la convocatòria d'eleccions anticipades i que no és una estratègia per allunyar les declaracions dels polítics de la campanya electoral. Llavors, prosseguiran les declaracions també agrupades de policies, votants o persones que van viure o intervenir en els fets del 20 de setembre.

08.39 h

Canvi de fiscals al judici del Tribunal Suprem

Canvi de fiscals al judici de l'1-O al Tribunal Suprem. Si la setmana passada van estar a la sala els fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena, aquest dimarts els agafen el relleu l'exfiscal general de l'Estat Consuelo Madrigal i Jaime Moreno. Per tant, ells dos seran els encarregats d'interrogar, almenys, l'exconseller de la Presidència, Jordi Turull, que és el primer en declarar aquesta setmana.