El judici al Procés, en directe

Segueix aquí l'streaming de les sessions a la Sala penal del Tribunal Suprem · Tota la informació del judici, minut a minut

El judici al Tribunal Suprem es reprèn aquest dimecres amb l'interrogatori a l'exconseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull, per a qui la fiscalia demana que 16 anys de presó per rebel·lió i malversació. Defensat per Jordi Pina, l'exconseller respondrà a la fiscalia i l'advocacia de l'Estat però no a Vox. Després del seu interrogatori, les següents en declarar seran les exconselleres Dolors Bassa i Meritxell Borràs. Per a la primera, la fiscalia també demana 16 anys pels mateixos delictes que per a Rull però per a Borràs (en llibertat provisional) la petició es rebaixa a 7 anys perquè no hi veu rebel·lió sinó desobediència i malversació.

13.21 h

Rull diu que ell no va negar l'entrada del 'Piolín' a Palamós

Josep Rull ha negat que fos ell personalment qui negués l'entrada del vaixell que allotjava policies 'Moby Dada' (conegut com ' el Piolín') a l'entrada del Port de Palamós el setembre de 2017. Ha afirmat que la decisió va ser dels responsables del port, que va ser "encertada" i nega que fos "arbitrària". A preguntes de la fiscalia ha dit que ni l'Estat va demanar atracar com a buc d'Estat ni tampoc el consignatari del vaixell va fer una "sol·licitud formal" a través de l'aplicació digital. Rull diu que només hi va haver una "comunicació verbal" amb el port i que, inicialment, es va dir que era per atracar 20 dies per reparar camarots. Rull diu que el moll estava ocupat per creuers i que se'ls va negar entrada perquè sinó caldria "desactivar tota l'operativa del port". Segons sosté, es va assabentar de l'assumpte quan el buc ja anava cap a Barcelona.

12.06 h

Rull sobre l'1-O: «Mai m'hauria imaginat que la policia desplegaria aquell nivell de violència»

Josep Rull ha assegurat que no es podia imaginar "mai" les imatges que es van produir l' 1-O. "Mai em podria imaginar que les forces i cossos de seguretat de l'Estat desplegarien el nivell de violència que van desplegar davant de gent pacífica, joves i avis, que defensaven pacíficament uns ideals amb una dignitat extraordinària", ha respost a la fiscal Consuelo Madrigal, que li demanava si havia tingut "por" del que els pogués passar. Rull ha dit que el precedent que tenien era el del 9-N i que llavors no es va produir violència. I sobre l'1-O, ha afegit que a les escoles que van tancar els Mossos no hi ha haver "cap problema" ni cap "indici" de violència. Com ja va fer Turull, ha afirmat que no sap d'on van sortir les urnes però que tenia la "confiança íntima" que n'hi hauria.

10.57 h

Rull denuncia un «ús sistemàtic» del TC per «minimitzar l'autonomia de Catalunya»

Rull ha denunciat que el govern espanyol va fer un "ús sistemàtic" del Tribunal Constitucional per " minimitzar l'autonomia de Catalunya". A més, ha dit que els magistrats es van deixar "instrumentalitzar" pel govern espanyol i que la Generalitat s'havia de moure per buscar l'equilibri entre "l'imperi de la llei i el principi democràtic". A preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal, també ha defensat que sempre va pensar que un referèndum pactat amb l'Estat era "possible" i que van "esgotar tots els instruments interns amb l'Estat" per aconseguir-ho. A més valorat que es va sentir "honorat" d'haver signat el decret de convocatòria del referèndum perquè la llei era "perfectament legal i emanada d'un Parlament legítim", tot i que l'endemà el TC la va suspendre.

10.25 h

El tribunal amplia el calendari i assenyala tres dilluns del mes de març

El tribunal del judici de l'1-O ha ampliat les previsions de calendari de sessions durant el mes de març i ha assenyat sessions per a tres dilluns del mes de març. Així ho ha indicat el president del tribunal, Manuel Marchena, just a l'inici de la sessió d'aquest dijous. El tribunal ha habilitat el dilluns 4, 11 i 25 de març. Aquelles setmanes també hi haurà sessió de dimarts a dijous, com ja es preveia inicialment. A més, ha deixat la porta oberta a fixar una sessió per divendres 29 de març, en funció de com es desenvolupin les previsions d'aquella setmana. Pel que fa als interrogatoris dels acusats, el tribunal manté la previsió d'acabar-los aquest dijous i ha avançat que no habilitarà divendres. Tot i això, ha deixat la porta oberta a assenyalar algun altre dia, previsiblement dilluns, si s'allarguen: "Si hi ha algun problema, no estarem fins a la matinada".

09.35 h

Els familiars de Rull i Bassa veuen una "formalitat artificial" en el judici

La germana de l'exconsellera Dolors Bassa, Montserrat Bassa, i la dona de l'exconseller Josep Rull, Meritxell Lluís, veuen en el judici de l'1-O una "formalitat artificial" i interpreten amb "desconfiança" que es vulguin guardar les formes. Així ho han expressat en una entrevista a 'Catalunya Ràdio' el dia que està previst que tant Rull com Bassa declarin al Tribunal Suprem (TS) acusats de rebel·lió. I han posat d'exemple que el jutge Manuel Marchena tallés les preguntes de l'advocada de l'Estat i de la fiscalia en les primeres sessions. D'altra banda, la germana de Bassa ha confirmat que l'exconsellera respondrà les preguntes, a banda del seu advocat, de la fiscalia i de l'advocacia de l'Estat.

09.30 h

El tribunal habilitarà el dilluns si no acaba els interrogatoris als acusats aquest dijous

El tribunal habilitarà sessió del judici de l'1-O el proper dilluns si no ha acabat amb els interrogatoris als acusats aquest dijous. D'aquesta manera, els magistrats descarten allargar el judici a divendres i, en cas que no doni temps a fer totes les declaracions, es faria també vista el dilluns. Encara falten per declarar vuit acusats entre aquest dimecres i dijous i aquesta fase s'ha d'acabar abans de dimarts, quan estan citats els primers testimonis com Mariano Rajoy, Artur Mas o Roger Torrent, entre d'altres.