L'exconseller d'Interior Joaquim Forn es va desvincular de la cúpula que va organitzar el referèndum de l'1-O i assegura que la DUI va ser «simbòlica». Forn va defensar ahir en el judici pel procés independentista que des del seu càrrec en la Generalitat era compatible impulsar un referèndum i alhora no donar cap instrucció als Mossos d'Esquadra, la gestió dels quals depèn d'aquesta Conselleria, perquè d'aquesta manera la policia autonòmica catalana pogués complir el mandat judicial que ordenava impedir la votació de l'1 d'octubre del 2017.

Així ho va dir a les preguntes del fiscal Fidel Cadena i que després va precisar a preguntes de l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, que va voler incidir en aquest assumpte després de manifestar que no havia entès bé les respostes anteriors.

També va recalcar que la declaració unilateral d'independència (DUI) era una «declaració política» que «no es votava» i que a més no es va publicar en els butlletins oficials ni del Parlament i de la Generalitat.

Forn va ser el segon dels acusats a ser interrogat. Va començar la seva declaració sobre les 13 hores d'aquest dijous, i després de la de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras.

A diferència del seu company, Forn sí que va contestar a la Fiscalia i a l'Advocacia de l'Estat. No obstant això, cap dels dos van respondre l'acusació popular que exerceix Vox.

El fiscal Fidel Cadena va començar el seu interrogatori enumerant totes les resolucions del Tribunal Constitucional que van declarar il·legals les lleis de desconnexió i de referèndum i preguntant a l'acusat si les coneixia. Forn va contestar que sí, que no discuteix l'autoritat del tribunal de garanties i va voler deixar clar que les va acatar, però que el seu compromís polític estava amb la consulta independentista.

«El meu compromís polític és de suport al referèndum, sempre ho ha estat, però també ho diferenciava molt clarament de les meves competències com a conseller. De la mateixa manera que defensava el referèndum, deixava a mans dels Mossos el compliment de tots els manaments judicials», va explicar, després de la qual cosa va remarcar que «cap acte dels Mossos va ser contrari a la Constitució».

En aquest sentit, l'exconseller d'Interior va negar que ell o l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont haguessin donat alguna «instrucció política» als Mossos d'Esquadra «perquè incomplissin les seves funcions» i «s'adherissin a la decisió política del Govern català».

Gestió de Millo l'1-O

Forn va continuar relatant que, quan va ser nomenat conseller, al juliol del 2017, es va reunir amb Puigdemont i li va transmetre que «donava suport al compromís del referèndum», però li va advertir que era «conscient» que podria haver-hi «algun requeriment» de la Fiscalia per impedir l'organització de la consulta i que els Mossos «l'haurien de complir». «Em va dir que ho entenia i que no em preocupés», va manifestar.

Forn també va revelar ahir que Enric Millo, qui era delegat del Govern a Catalunya l'1-O, li va assegurar en una conversa telefònica que faria una «gestió» després que ell li demanés posar fre a la «violència extrema» de l'1- O.