L'exconseller d'Interior, Joaquim Forn, ha defensat que van "apurar fins al final" abans de celebrar el ple del 27 d'octubre on es va votar la proposta de resolució sobre la declaració d'independència. I que ho van fer perquè estaven a l'espera dels efectes que tingués la mediació que, segons reconeix, van emprendre diverses persones, inclosa el lehendakari Íñigo Urkulli (que és testimoni en el judici). A preguntes del seu lletrat, ha dit que la declaració votada no es va publicar i ha defensat que, un cop celebrat el ple, "no es va fer cap acció més ni cap acte administratiu" per part del Govern. A més, ha recordat que estava a Brussel·les quan el va citar l'Audiència Nacional i que va decidir tornar.

L'exconseller -empresonat des del 2 de novembre de 2017- s'ha referit també a la declaració suspesa el 10 d'octubre i ha dit que es va decidir no fer efectiva la declaració per "obrir en les properes setmanes un diàleg".

A preguntes del lletrat Xavier Melero, ha apuntat que la Llei del referèndum recollia que, un cop celebrada la votació, si guanyava el sí els resultats s'haurien de fer efectius en dos dies. I ha subratllat que això no es va produir "i que ningú va demanar que s'apliqués el que deien les lleis de desconnexió".

Amb aquestes manifestacions, Forn incideix en la "voluntat de diàleg" que es va intentar buscar amb el govern espanyol després dels resultats del referèndum. També ha reconegut que el dia 26 es va reunir amb personal de la conselleria i els va exposar que hi havia dues opcions: O declaració d'independència o eleccions. I els va advertir que si s'apostava per la primera "hi hauria 155 i cessaments". "Llavors les eleccions eren possibles, no hi havia tercera solució, a la tarda es va veure que era impossible", ha explicat.

Forn ha sostingut que va creure en la possibilitat d'eleccions i que confiaven en els resultats que pogués aconseguir la mediació. A més, va dir que les dues respostes de Puigdemont als requeriments de Rajoy (previs a l'aplicació del 155) buscaven "obrir la porta a seguir dialogant".

Una declaració d'independència "sense efectes"

A més, ha valorat els efectes que va tenir la declaració votada al Parlament el 27 d'octubre. A preguntes del lletrat, ha dit que no es va publicar ni al DOGC ni al BOPC, que no es va fer "cap moviment" des del Govern, "cap crida" ni cap "crida" a cancelleries europees per comunicar-los la resolució.