El fiscal Fidel Cadena ha assegurat aquest dimarts que durant l'1-O "el poder dels Mossos d'Esquadra es va posar completament al costat de la rebel·lió", juntament amb "muralles humanes que es van llençar contra les forces de seguretat de l'Estat". D'aquesta manera ha argumentat que es va incórrer en la "violència i intimidació" per justificar l'acusació del delicte de rebel·lió. Cadena, un dels dos fiscals que participen en la sessió d'aquest dimecres al judici de l'1-O al Tribunal Suprem, ha dit que "no és la ideologia", i ha alertat que "sortir de la legalitat constitucional" situa "en l'àmbit de la il·legalitat", i que això "propendeix a l'autoritarisme". Cadena ha reblat que "no hi ha sobirania catalana".

El fiscal ha assegurat que "qui pretengui crear una legislació paral·lela es troba amb el límit infranquejable d'intèrpret de la Constitució, que és el Tribunal Constitucional". "Respectar la llei i el respecte als altres són la base de l'ordre polític i la pau social", ha afegit, "s'han separat del respecte a la Constitució i qui se'n separa no triga a allunyar-se de les normes menors". I ha reblat: "No hi ha legalitat democràtica fora de la legalitat constitucional, no hi ha dreceres ni extramurs, sortir de l'àmbit de la legalitat constitucional és col·locar-se en l'àmbit de la il·legalitat i això propendeix a l'autoritarisme".

Per Cadena, el judici que aquesta setmana ha començat al Suprem és "el del triomf de la democràcia, de l'estat de dret i dels principis de la igualtat en la llei".

"No hi ha sobirania catalana"

"No hi ha sobirania catalana"Cadena també ha presentat la sobirania de tot el poble espanyol com "un valor absolut que no es pot substituir per la sobirania de cap dels pobles que l'integren". "No hi ha una sobirania catalana, hi ha una sobirania espanyola proclamada a la Constitució i amb el Tribunal Constitucional com a intèrpret màxim".

El representant del ministeri fiscal ha afegit que "no existeix un dret a l'autodeterminació", però sí un "dret a decidir en el marc de la Constitució que correspon a tot el poble espanyol". "Saragossa no és dels saragossans i Catalunya no és només dels catalans separatistes, sinó de tots", ha afegit, "tot és de tots i uns pocs no poden decidir".

El fiscal ha assegurat que en aquest judici "no es jutja una ideologia independentista", sinó un "pla organitzat, orquestrat" que comporta la creació d'una "legislació paral·lela". A més, ha insistit que els Mossos es van "incorporar al pla de la rebel·lió".

Pel que fa a la Mesa del Parlament, el fiscal ha argumentat que aquest organisme es va utilitzar per "aconseguir la fracció de l'ordre constitucional portant a terme una legislació paral·lela que se separa de la Constitució, obviant el TC", a qui "neutralitza".