El Tribunal Suprem ho té tot a punt per afrontar el judici amb més pes polític de la democràcia. Per primer cop aquest dimarts es veu la imatge de tots els acusats (nou presos i tres en llibertat provisional) a la sala de vistes, amb tots els advocats, el tribunal i les acusacions. Tanmateix, encara no prendran la paraula ja que la primera sessió (i fins i tot la segona) es destinarà a les qüestions prèvies i intervindran només els seus lletrats. Falten per aclarir algunes incògnites. Entre elles, com s'asseuran els acusats: ERC opta per situar els acusats a tocar dels seus lletrats però la resta no podrien optar pel banc dels acusats. El tribunal tampoc ha aclarit quina traducció oferirà als acusats, si successiva (que no agrada als advocats) o simultània. A dins la sala, entre d'altres, hi serà el president de la Generalitat, Quim Torra.

La Guàrdia Civil és l'encarregada dels trasllats dels presos des del centres penitenciaris. Bassa i Forcadell han sortit a un quart de vuit d'Alcalà-Meco i la previsió és que els homes (Junqueras, Rull, Turull, Romeva, Forn, Sànchez i Cuixart) ho facin quinze minuts més tard, a dos quarts de vuit, de Soto del Real.

En primer lloc, aniran als calabossos de l'Audiència Nacional -situada a pocs metres del Suprem- ja que al Tribunal Suprem no hi ha sales de custòdia per a presos. Llavors, i de mica en mica, vehicles de la Policia Nacional completaran el trajecte fins a les instal·lacions del Suprem.

El Suprem ha fixat les sessions des de les deu del matí fins a les sis de la tarda, amb previsió de parar hora i mitja per dinar. Ni els presos ni els set membres del tribunal sortiran per dinar, ja que està previst que dinin de càtering dins de l'edifici del Suprem. S'ha reservat una sala per tal que els presos estiguin amb els seus lletrats durant els recessos i també una altra perquè dinin. En principi, el Suprem volia celebrar sessions dimarts, dimecres i dijous però no descarta fer-ne també en divendres i dissabtes si cal accelerar el calendari per no trepitjar la campanya electoral del 26 de maig.

Fort dispositiu de seguretat

Per evitar incidents i garantir la seguretat, la policia nacional ha blindat el trànsit i s'ha tallat la circulació als carrers que voregen el tribunal. Només es deixa accedir vehicles oficials de magistrats o autoritats i vehicles policials. Des de la delegació del govern espanyol a Madrid també han decidit prohibir qualsevol manifestació o concentració a les portes del tribunal. Desenes de policies vigilaran els voltants de l'edifici i s'ha revisat també el subsòl.

Vista per a qüestions prèvies

La primera sessió del judici és per a la fase de qüestions prèvies. Totes les parts (acusacions i defenses) poden exposar davant el tribunal qüestions relatives a la vulneració de drets fonamentals o al·legar causes per a la suspensió del judici. Les defenses també poden demanar la nul·litat del procediment.

Prèviament a la vista, diversos lletrats han denunciat en escrits vulneracions de drets com el de la defensa, a un judici just o al jutge predeterminat per llei. També han criticat que el judici arrenca sense que tinguin totes les proves documentals que el tribunal ha acceptat e la resta de defenses. Aquest pot ser un motiu de suspensió que s'al·legui durant la primera sessió.

Les defenses tornaran a insistir perquè se'ls admeti proves i testimonis que el tribunal els ha rebutjat. Entre ells, la declaració de l'expresident Carles Puigdemont o la secretària genera d'ERC, Marta Rovira. També es pot incidir en el tema de l'espai que la sala no ha volgut reservar per als observadors internacionals.

Un altre dels arguments que exposaran serà la "parcialitat" de la Guàrdia Civil, per ser la policia que ha fet els informes en què es basa la investigació i, a la vegada, ser el cos que estava el 20 de setembre a la Conselleria d'Economia i l'1-O. El tribunal pot resoldre en l'acte 'in voce' o esperar a resoldre en sentència.

La intenció del tribunal és que les qüestions prèvies durin, com a molt, dos dies. Un cop superada aquesta fase, s'iniciaran els interrogatoris als acusats. La fiscalia sol·licita, en total, fins a 177 anys de presó amb penes que oscil·len entre els 7 i els 25 anys (la màxima, per a Junqueras). En el cas de l'advocacia de l'Estat (que acusa per sedició i no per rebel·lió) la forquilla de penes va entre 12 anys i 7 anys i 10 mesos (en total, 112 anys) L'acusació popular, exercida per Vox, és la que demana penes més altes: 74 anys per a Junqueras i 24 anys per als que estan en llibertat provisional. En total, la petició de penes arriba als 702 anys.

Autoritats a la sala

El primer dia del judici s'han desplaçat a Madrid autoritats com el president del Govern, Quim Torra, la consellera de Justícia, Ester Capella, el conseller de Territori, Damià Calvet, el vicepresident, Pere Aragonès, o el president del Parlament, Roger Torrent. Els dos últims, no podran entrar a la sala perquè són testimonis del judici i, per llei, només poden estar presents un cop hagin declarat. Per part del Parlament, també vindran Anna Caula i Albert Batet. També són a Madrid representats d'ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, Bildu, Òmnium i ANC.