L'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, va presentar la seva renúncia al càrrec perquè fa avui 75 anys, seguint el procediment establert pel Codi de Dret Canònic per a la jubilació episcopal, van informar a Europa Press fonts de l'Arquebisbat.

La renúncia coincideix en el temps amb diversos casos destapats de presumptes abusos sexuals a menors a càrrec de rectors de l'arxidiòcesi, però fonts de l'Arquebisbat van descartar que la decisió hi tingui alguna relació.

Aquesta setmana, l'Arxidiòcesi de Tarragona va obrir una comissió interna d'investigació dels casos que afecten els rectors assenyalats, d'Arbeca i altres poblacions properes, Josep Maria Font, i el de Constantí, Francesc Xavier Morell.

El codi canònic indica que, en complir l'edat de 75 anys, «se li prega que presenti la renúncia del seu càrrec al summe pontífex, el qual proveirà tenint en compte totes les circumstàncies». Tot i la renúncia presentada, el mandat de l'arquebisbe pot prorrogar-se durant mesos o fins i tot anys fins que el Papa decideixi el seu successor.

«Preveient la proximitat de l'edat de jubilació, moltes vegades abans de la mateixa s'inicia el procés de provisió de la seu que quedarà vacant», van indicar.

I van afegir que correspon a la Nunciatura Apostòlica de cada país, encapçalada pel nunci, iniciar una sèrie de contactes amb els bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense, alguns dels membres de l'Església diocesana i també amb la Conferència Episcopal Espanyola.

Paral·lelament, una escola de Montgat va iniciar una investigació davant de les manifestacions d'un exalumne sobre presumptes abusos fa 35 anys, va informar el centre en un comunicat que ha enviat a les famílies. Un exalumne va fer públic a les xarxes socials que el professor de religió entre els anys 1984 i 1985 es va masturbar davant seu quan tenia 14 anys, va publicar el diari digital Elnacional.cat.

«Procés d'investigació»

Va remarcar que l'actual direcció va prendre possessió del càrrec el 1990 amb el canvi de propietat i que en cap moment fins ahir havia estat coneixedora d'aquests fets, i ha iniciat un «procés immediat d'investigació professional per la importància i gravetat de les afirmacions».

L'escola va dir que només ha pogut constatar que el professor va morir fa uns anys i que els membres que formaven part de l'Associació de Pares d'Alumnes afirmen «no haver tingut mai cap notícia d'aquesta situació».

Va remarcar que es tracta de «moments difícils» perquè el nom i prestigi de l'escola es poden veure afectats, va agrair els missatges de suport, i va subratllar que ni la direcció ni les persones que formen part de la comunitat educativa són responsables de qualsevol fet o situació que s'hagi pogut produir anteriorment. La comissió independent creada pel Monestir de Montserrat per analitzar la desena de denúncies que ha rebut fins ara pels abusos que presumptament va cometre el monjo Andreu Soler fa dècades ha començat a prendre testimoni personal als primers casos denunciats. La Conferència Episcopal Tarraconense, que agrupa els bisbes de totes les diòcesis de Catalunya, té previst abordar la setmana que ve el tema dels casos de pederàstia comesos per religiosos sorgits durant els últims dies.

Justícia pressiona l'Església

La ministra de Justícia, Dolors Delgado, va enviar aquest 7 de febrer una carta al president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Ricardo Blázquez, per sol·licitar a l'òrgan que integren els bisbes espanyols tota la informació en el seu haver sobre investigacions o procediments interns de denúncies d'agressions i abusos sexuals en institucions eclesiàstiques.

Pilar Polo, psicòloga de la Fundació Vicki Bernadet, que des de 1997 lluita contra els abusos sexuals a menors en l'àmbit familiar o a l'entorn de confiança del nen, va denunciar que l'Església catòlica «minimitzi» el problema dels abusos sexuals a menors comesos per capellans.