03 de febrer de 2019
03.02.2019
L'Empordà
Eleccions maig 2019

ERC denuncia "discriminació" als ciutadans estrangers per votar a les europees

Solé i Terricabras alerten en una carta a la CE sobre l'obligació dels nacionals d'altres estats de renovar el padró cada cinc anys per participar en les eleccions

03.02.2019 | 09:05
L'eurodiputat Jordi Solé.

Esquerra Republicana ha denunciat l'existència d'una possible "discriminació" als ciutadans estrangers en els requisits per votar a les eleccions europees a l'Estat espanyol. En concret, els eurodiputats Jordi Solé i Josep-Maria Terricabras han presentat una pregunta parlamentària a la Comissió Europea sobre l'exigència als ciutadans d'altres estats de la UE residents a Espanya de renovar el padró municipal cada cinc anys per poder votar. Actualment, els europeus que viuen a l'Estat queden automàticament eliminats d'aquest registre municipal. En declaracions a l'ACN, Solé ha alertat que hi podria haver "una discriminació" perquè es fa un "tractament diferent" entre els nacionals espanyols i els que són d'altres estats de la UE.

"No hi pot haver una diferenciació per raó d'origen o nacionalitat en el marc de la ciutadania europea", ha recordat.

Solé assegura que han rebut "queixes" d'alguns ciutadans europeus residents a Barcelona que han sigut eliminats del padró "sense rebre notificació prèvia" i que, per tant, "han perdut el dret a vot" en les eleccions del maig del 2019. Per això, ERC proposa que s'elimini aquesta obligació de renovar el padró cada cinc anys per als residents nacionals d'altres països del bloc europeu.

"Estem parlant de l'exercici d'un dret fonamental com és el vot i les autoritats estan obligades a facilitar-lo al màxim", ha dit.

Petició a la CE

En la seva carta a l'executiu de la UE, els dos eurodiputats d'ERC demanen que es revisi aquesta situació "des del punt de vista jurídic" i que requereixin a les autoritats espanyoles l'eliminació d'aquest "doble tracte" si detecta que Espanya "no compleix les directives comunitàries" relatives a la convocatòria d'eleccions a escala europea.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook