Un holograma d'Oriol Junqueras, president d'ERC, al centre de l'escenari del Sant Jordi Club. I al seu costat Roger Junqueras, germà de l'exvicepresident, que ha posat veu a les primeres paraules de la conferència líder dels republicans, empresonat a Lledoners. Així ha començat l'acte amb què ERC dona el tret de sortida polític al judici contra l'1-O.

I en una conferència de més d'una hora, Junqueras ha reivindicat ERC com el partit que "pot articular políticament majories àmplies" del 80%: "El fet d’estar en aquesta situació de l’escenari, és evident que planteja reptes complexes; hi ha altres espais que tenen incentius coincidents, des de posicions diferents, d’intentar reduir aquest espai que nosaltres legítimament volem representar", ha apuntat.

Però Junqueras conclou que des d'aquesta posició ERC té com a "repte fonamental cosir espais diferents". "Tenim la voluntat ferma i explícita a la qual no pensem renunciar de cap manera de donar la mà en aquests espais polítics diversos amb els quals compartim alts ideals", ha resolt davant de 2.500 persones, segons l'organització.

Junqueras també ha apel·lat a la justícia europea i ha conclòs a pocs dies que arrenqui el judici: "Ens asseurem doncs davant del tribunal, però ens plantarem davant del règim del 78 per intentar desmuntar aquesta farsa i posar un mirall davant l’Estat perquè tot el món en conegui la seva cara més fosca".