El portaveu adjunt de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, va preguntar al president del Govern central, Pedro Sánchez, «què està disposat a fer en el diàleg amb Catalunya» si vol que el partit independentista doni suport als Pressupostos Generals de 2019. «Aquesta és una pregunta reiterada, que es va repetint: l'exigència a Junts per Catalunya de quina és la seva posició en el debat dels pressupostos. La pregunta que nosaltres tornem a fer, reformulem, és què està disposat a fer el senyor Pedro Sánchez en el diàleg amb Catalunya, en la solució política al conflicte de Catalunya les properes setmanes i mesos», va dir el polític independentista.

Pujol es va expressar en aquests termes després d'una reunió del grup parlamentari de JxCat a Brussel·les, en la qual va demanar «polítiques per a una situació política». «Aquest no és un conflicte judicial, encara que alguns hagin portat amb tota la convicció aquest problema a la judicatura, en un Estat arbitrari que ho ha demostrat àmpliament els últims mesos», va considerar.

Així, va dir que Sánchez «ha de decidir si és un home d'Estat o si és un president del Govern incapaç de marcar el seu relat, incapaç de marcar un debat que superi la cotilla actual imposada per l'extrema dreta i la dreta», a la vegada que va considerar que les posicions de la dreta «no busquen en cap cas la solució al conflicte». Quant al judici del procés, va opinar que es tracta d'un procés a «presos polítics», a «la democràcia», a «la política» i a «les urnes».

Pujol va afirmar que és un «disbarat enorme» que la política espanyola reivindiqui «amb lleugeresa» que es torni a aplicar el 155. «Que deixin en pau Catalunya, que ens deixin en pau les nostres llibertats i drets, que no juguin amb un artefacte que ens ha fet mol mal. Prou», va exigir.

El portaveu adjunt de JxCat va exigir que els presos citats a declarar a la comissió del 155 puguin fer-ho «de manera telemàtica o presencial» i va apuntar que si el Suprem no els ho permet serà una «nova estafa a la democràcia».

Per la seva part, Sánchez va advertir ahir que qui hi voti «no» als Pressupostos «estarà rebutjant moltes millores socials i de benestar, fet pel qual haurà d'explicar-ho molt bé a la ciutadania». Va destacar que els Comptes permetrien progressar cap a les cinc «grans transformacions» que necessita l'Estat: Educació, mercat de treball i empresa i economia social, sistema del benestar, pensions, i medi ambient.