El síndic de Greuges, Rafael Ribó, va constatar ahir que en el cas del nadó de dos mesos ingressat a l'UCI de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona després de ser maltractat «hi ha hagut mancances d'informació, de comunicació, de formació i dotació del personal en els diversos serveis i, sobretot, de coordinació».

En roda de premsa després de reunir-se amb representants de la Conselleria de Salut de la Generalitat, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Dgaia), l'Ajuntament de Pineda de Mar i l'Equip d'Atenció a la Infància (EAIA) del Maresme (Barcelona), va explicar que emetrà una resolució durant les properes setmanes.

Demanarà un protocol específic dels drets dels nadons en situació de risc, fins i tot abans de néixer, perquè és una etapa de la vida en la qual es donen «més condicions perquè sigui invisible i és molt díficil veure on hi poden haver lesions de dret», així com més recursos per a la detecció d'aquests casos, després de veure'n la mancança.

També va veure necessari un circuit d'intervenció més específic per al seguiment i l'atenció més intensiva dels nadons, perquè, abans del seu ingrés a l'UCI en estat greu, una infermera de Calella (Barcelona) havia alertat d'un possible maltractament: «Hi ha hagut una sospita d'una banda» que no ha arribat a l'altra per activar els mecanismes.

L'adjunta al Síndic pels drets dels nens, Maria Jesús Larios (també present en la trobada), va alertar de l'actual «mancança de recursos en els serveis d'atenció primària» de salut per poder fer intervencions i acompanyament a les famílies, la qual cosa dificulta el treball comunitari, que facilita la detecció de riscos.

També va considerar que la informació entre els serveis de salut i la resta d'actors «ha de fluir d'una manera més fàcil, i els elements de protecció de dades han de deixar-se de banda davant la protecció del nen».

Alhora, van considerar que si la infermera va detectar maltractament i va proposar una entrevista amb la família (a la qual ja no van arribar a assistir), si l'alerta és de maltractament, «això no es resoldrà amb una entrevista».

«Objecte de maltractament»

Tot i que encara no van arribar a un diagnòstic clar del cas, «hi ha elements més que suficients per creure que aquest nadó ha estat objecte de maltractament», va contestar Ribó a les preguntes dels periodistes, i ha aclarit que no pretén substituir les investigacions judicials, sinó que ho constata d'acord als protocols de maltractament de menors existents.

«Hem de ser capaços de seguir cada situació que pugui evidenciar vulnerabilitat, així com una coordinació dels serveis socials bàsics i de salut», més recursos de suport familiar, acompanyament als pares i millora del personal especialitzat en aquest acompanyament i en el diagnòstic de la desprotecció.

Ribó va considerar que cal més finançament de programes preventius, i més canals de comunicació entre Salut i els serveis socials, entre d'altres consideracions que recollirà la resolució que prepara. El 2016, després que un nadó ingressés mort al Vall d'Hebron, el síndic ja va constatar mancances de dotació de mitjans i recursos per a aquests casos.