L'exdiputat de CiU i exsecretari general de CDC, Oriol Pujol, va ingressar ahir a la presó de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, per complir la pena de dos anys i mig a la qual va ser condemnat per usar la seva influència política per afavorir empresaris afins i cobrar comissions il·legals en el cas ITV. Segons fonts del Departament de Justícia de la Generalitat, Oriol Pujol va ingressar a les quatre de la tarda a Brians 2, després de no recórrer l'acte del passat 8 de gener en el qual una jutgessa de l'Audiència de Barcelona li va donar deu dies per entrar a la presó.

El fill menor de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va acordar al juliol passat amb la Fiscalia Anticorrupció una condemna de dos anys i mig de presó pels delictes de tràfic d'influències, suborn i falsedat documental pel cas ITV, si bé el passat 10 de desembre va sol·licitar que se li substituís l'ingrés a la presó per treballs en benefici a la comunitat. Oriol Pujol, expresident del grup parlamentari de CiU, va al·legar en una vista davant la jutgessa que ja havia pagat una «pena natural» perquè el cas ITV va implicar la «destrucció» de la seva carrera política i professional i va advertir que el seu ingrés a la presó perjudicaria «greument» el seu entorn familiar i el seu arrelament laboral i social.

Malgrat això, la magistrada de la secció 20 de l'Audiència, encarregada de resoldre l'execució de condemna, va desestimar el passat 8 de gener els arguments d'Oriol Pujol i li va donar deu dies per ingressar voluntàriament a la presó, si bé la seva resolució es podia recórrer, la qual cosa hauria paralitzat el procés. En el seu acte, que finalment la defensa no ha recorregut, la jutgessa va descartar commutar la presó per treballs socials en benefici de la comunitat en concloure que Pujol havia d'ingressar a la presó per aquest cas de corrupció per restablir així «la confiança del ciutadà» i perquè una suspensió de penes equivaldria a una «minimització» d'«actes delictius greus». Segons la jutgessa, l'únic fill de Jordi Pujol que es va dedicar a la política va cometre un «atac molt important» a l'Estat de Dret, ja que va afectar la seva pròpia essència i va provocar «desconfiança en la ciutadania cap als seus propis representants». La jutgessa s'alineava així amb la tesi de la Fiscalia, que s'havia oposat a la suspensió en tractar-se d'una condemna per delictes relacionats amb la corrupció política, «per la necessitat de mantenir la confiança de la població en el dret».

Comissions per 443.00 euros

En el seu acord amb la Fiscalia, Pujol va reconèixer que va cobrar 443.660 euros en «comissions» a través de les factures per treballs inexistents que la seva dona Anna Vidal girava al seu amic íntim, l'empresari Sergi Alsina, en una trama en la qual va exercir de mitjancer l'ex-número dos de la Diputació de Barcelona i excàrrec de CDC Josep Tous, qui va acceptar cinc mesos de presó substituïbles per una multa.

L'acord, que també incloïa una condemna de dos anys de presó per Sergi Alsina, va salvar de l'ingrés a la presó Anna Vidal a canvi d'una multa de 83.210 euros.