Carme Forcadell, l'exvicepresident del Tribunal Constitucional Carles Viver i Pi-Sunyer i l'estudi d'arquitectes RCR -premi Pritzker 2017- van ser guardonats al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat amb la màxima distinció honorífica que atorga el Govern per reconèixer les persones i col·lectius que amb la seva aportació han prestat serveis rellevants a Catalunya.

Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, els fundadors de l'estudi olotí, van evidenciar la seva «emoció» pel reconeixement i per compartir-lo amb Viver i Pi-Sunyer i Forcadell, sobre la qual els premiats van dir que els «fa mal profundament la seva falta de llibertat i la dels seus companys, tant aquí com fora».

En la seva intervenció, Torra va elogiar els premiats, que «han imprès caràcter a la identitat col·lectiva nacional» catalana sota els pilars «d'anhel de llibertat, cultura i talent», sobre els quals vol construir «la nova Catalunya republicana».

El president català va assegurar ahir que la presó preventiva de Carme Forcadell és la «metàfora de la nostra presó col·lectiva», durant l'acte d'entrega de la Medalla d'Or a l'expresidenta del Parlament que, en una carta, va denunciar «l'acció repressiva d'un Estat demofòbic».

«Degradació i humiliació»

L'entrega de la medalla a l'expresidenta del Parlament va aixecar les crítiques de Ciutadans. La líder de la formació, Inés Arrimadas va criticar que la Catalunya «processista» doni premis als seus «soldats que es salten les lleis», i va titllar de «degradació» i «humiliació» que la Generalitat entregui la màxima distinció a Forcadell i a Pi Sunyer.