L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural preparen un acte a Madrid durant el judici de l'1-O, tal com han avançat 'El Periódico' i 'El Punt Avui' i han confirmat fonts de les dues entitats aquest dijous. ANC i Òmnium hi treballen però asseguren que no se n'han tancat encara els detalls. Unes fonts apunten que el de Madrid podria dur-se a terme uns dies més tard de la data d'inici del judici al Suprem -aquest dimecres l'ANC va informar que preveia mobilitzacions descentralitzades a Catalunya just el dia que arrenqués el judici. Totes les fonts apunten que el calendari no està definit, tampoc per a les concentracions que també es volen tirar endavant en altres capitals europees com París i Londres.

Aquest dimecres l'ANC va explicar que preveia mobilitzacions per al primer dia del judici -se'n desconeix encara la data- a les 19 hores i que previsiblement tindrien lloc a Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Vic, Manresa i en algun punt de les Terres de l'Ebre.

Tot plegat arriba després de l'entrevista del vicepresident del Govern de la Generalitat, Pere Aragonès, a l'ACN, en què va donar per fet que les entitats sobiranistes "anunciarien" mobilitzacions en vistes al judici del procés, a més d'afirmar que una sentència condemnatòria seria un "punt d'inflexió" que determinaria el futur polític de Catalunya.

També a mitjans de desembre l'Esquerra Independentista, a l'òrbita de la CUP, ja va fer una crida a "aturar el país" quan arrenqués el judici sota el lema 'Alcem-nos, aturem-ho tot', i a "dictar des del carrer la sentència" contra els dirigents independentistes processats.