El Govern de Pedro Sánchez no dona cap validesa política a la proposta amb 21 punts per a la negociació que el president de la Generalitat, Quim Torra, va traslladar el cap de l'Executiu espanyol en la reunió a Barcelona el passat 20 de desembre, han indicat a Europa Press fonts governamentals.

Per a l'executiu de Sánchez, aquest document «políticament no té cap validesa» perquè no va ser pactat amb el Govern i, per tant, no es tracta d'una proposta sobre la qual poder construir alguna cosa, com sí ho és en canvi el comunicat conjunt difós al final de l'entrevista entre els dos presidents.

En aquest comunicat, l'Executiu espanyol i el Govern català reconeixen que hi ha «un conflicte sobre el futur de Catalunya» i aposten per vehicular, a través d'un diàleg efectiu, una «proposta política» que conciti un ampli suport dins de la societat catalana i que se situï «en el marc de la seguretat jurídica».

Després de l'entrevista entre Sánchez i Torra a Barcelona, van ser la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, i la consellera catalana de Presidència, Elsa Artadi, les encarregades de donar compte de l'entrevista en sengles compareixences davant els mitjans de comunicació.

Cap d'elles va parlar de la proposta de 21 punts de Torra, que va revelar la seva existència el dia de Nadal, encara que només es va referir a tres d'aquests punts: la proposta d'una mediació internacional entre Espanya i Catalunya al voltant del dret d'autodeterminació, la «desfranquització» d'Espanya i l'aïllament del feixisme i de la ultradreta i «la regeneració democràtica i l'ètica política».

Des de la Moncloa rebutgen les acusacions relacionades amb una suposada voluntat del Govern espanyol d'ocultar l'existència del document lliurat per Torra.

Mesurat al mil·límetre

En una jornada en què tot estava mesurat al mil·límetre, el Govern entén que no hi cabia parlar d'una proposta que no havia estat prèviament pactada, argumenten les fonts consultades, que no han volgut tan sols valorar un a un els 21 punts de Torra.

Es tracta d'una proposta que només representa Torra, aquest és a qui competeix donar explicacions sobre això.

El Govern, van indicar en un primer moment fonts de la Moncloa, respondria «al seu moment» al document del president. I avui per avui aquesta resposta és que l'única proposta, l'únic lloc comú que permet construir alguna cosa a Catalunya és el comunicat conjunt difós al final de l'entrevista entre el cap de l'Executiu espanyol i el president de la Generalitat del dijous 20 de desembre.

La secretària de la UE del PSOE i membre de l'executiva, Iratxe García, va considerar «anecdòtic» que el Govern espanyol no informés sobre el document que el president de la Generalitat, Quim Torra, havia entregat al president Pedro Sánchez durant la trobada de la setmana passada. L'autodeterminació no «existeix»

En declaracions a RNE, García va defensar la feina del govern de Sánchez per normalitzar la situació a Catalunya i les relacions entre ambdós executius. Això sí, va insistir que el dret a l'autodeterminació no existeix, i va avisar que el diàleg amb Catalunya sempre estarà «en el marc del dret i en el respecte a la Constitució».