El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha demanat al Govern de la Generalitat que passi "de la proclama de voluntat de diàleg al diàleg real" entorn d'una taula amb la resta de forces parlamentàries i valora positivament la creació de la taula de diàleg que, segons ell, transcendeix la dinàmica de blocs.

En una entrevista aquest dissabte a La Vanguardia recollida per Europa Press, Sánchez ha retret "la falta d'oposició d'Estat de la dreta", a la qual ha acusat de confondre desgastar el Govern amb desgastar l'Estat.

També ha reconegut que ara la situació no és la mateixa que va portar a l'aplicació del 155 i ha sostingut que els qui defensen un 155 perpetu "al que aspiren és a perpetuar la crisi a Catalunya", després del que ha apostat per consolidar espais de diàleg, de confiança i lleialtat institucional.

Sánchez ha defensat que els acords dels quals va parlar en la seva reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra, el dijous "només van a poder veure's materialitzats amb uns pressupostos de l'Estat", i ha afirmat que sense ells no es podrà realitzar el compliment dels compromisos sobre els Mossos d'Esquadra.

Insisteix en la reforma de l'Estatut

A més, ha subratllat que la solució a la crisi política de Catalunya "ha de passar pel referèndum de la societat catalana", pel que ha defensat que el primer que s'ha de fer és articular una reforma de l'Estatut.

El president, que ha definit com a trobada la seva reunió amb Torra, ha assegurat que es tornaran a veure, després del que ha apuntat que el president del Govern és "una persona a qui li agrada el diàleg i que defuig del conflicte. I això és d'agrair".

Artadi li demana que no sigui un "titella" de les institucions de l'Estat

La consellera de la Presidència i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha demanat a Pedro Sánchez que aprofiti l'escletxa oberta després de la trobada entre Govern i Moncloa de divendres passat per fer una aposta decidida pel "diàleg" i deixi enrere la "repressió" contra Catalunya. En una entrevista a El Nacional, Artadi demana al president espanyol que exerceixi el seu govern i no sigui "un titella de tot el que és l'Estat". Artadi li recorda que "nedar entre dues aigües" significa ara acceptar una repressió que des del Govern es considera inacceptable. "O comencem a treballar de veritat o d'aquí a sis mesos la possibilitats de realment tenir un diàleg efectiu seran menors", assegura.