Les protestes convocades pels CDRs en contra de la celebració del Consell de Ministres a Barcelona van deixar un balanç de 13 detinguts en els disturbis i més de 70 ferits, mentre que la convocatòria d'Òmnium Cultural a les rodalies d'aquesta Llotja de Mar va transcórrer de manera pacífica i reivindicativa. A Barcelona les protestes van desencadenar disturbis al centre de la ciutat, prop del perímetre de seguretat establert pels Mossos d'Esquadra al voltant de la Llotja de Mar, on se celebrava la reunió encapçalada pel president del Govern, Pedro Sánchez. Els Mossos van detenir 13 manifestants i una de les últimes de les detencions es va efectuar per atemptar a agents de l'autoritat a la plaça Urquinaona.

De la resta de detencions, nou van ser també a la capital catalana (set a la zona de Paral·lel i Drassanes per enfrontaments amb la policia i dues a Via Laietana), mentre que les altres dues es van produir per desordres públics i danys a l'Ampolla (Tarragona), on durant el matí es va tallar un tram de l'AP-7. Segons dades del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), van atendre 77 persones en el marc del dispositiu de seguretat, la majoria per contusions, i dels quals 30 van ser agents de la policia catalana.

A les 14.26 hores es va donar per finalitzat el dispositiu de seguretat a la Llotja de Mar, on l'acte més nombrós va ser el convocat per Òmnium, que va congregar a 3.000 persones, i es va anar restablint el pas de persones i vehicles.

L'acte el van convocar Òmnium Cultural i una altra quinzena d'entitats, que van simular celebrar un «Consell Popular de Ministres» en què es van plantejar les principals demandes polítiques, econòmiques i socials que, al seu parer, reclama la societat catalana. El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, es va dirigir al president del govern, Pedro Sánchez, a qui va avisar del problema que, segons ell, té l'Estat a Catalunya: «Té un problema i aquest problema es diu el 80%».

Durant el matí d'ahir grups de persones van tallar fins a una vintena de trams de carretera: tres a l'AP-7 a Girona i Tarragona, les dues Rondes de Barcelona; l'A-2 a Alcarràs (Lleida) i la C-58 a Vacarisses (Barcelona).

Els principals disturbis es van concentrar a la zona del Paral·lel de Barcelona, on prop d'un miler de persones van voler avançar sobre la línia policial i els van llançar nombrosos objectes (llambordes, pedres de grans dimensions, pintura, pots de fum, petards i farina, entre d'altres), i a la Via Laietana. Els incidents al Paral·lel es van anar desplaçant per les càrregues policials fins a la Rambla i molts encaputxats van voler fer barricades amb contenidors i barreres d'obra. Malgrat que grups d'encaputxats van protagonitzar incidents, altres manifestants a cara destapada van actuar per impedir les seves accions, i grups de bombers i altres ciutadans els van impedir creuar contenidors o realitzar altres actes violents al crit «Som gent de pau».

Via Laietana

En paral·lel, un miler de persones es concentrava a la Via Laietana, on hi havia un altre cordó dels Mossos, on es van produir moments de tensió per l'actuació dels antiavalots i on es van fer càrregues policials. En aquest punt, molts manifestants es van anar disgregant a carrers adjacents on hi va haver altres càrregues a mesura que es produïen incidents i els Mossos van fer servir els subfusells antiavalots que disparaven bales de foam (espuma). Els Mossos van tractar de dissoldre els últims manifestants que quedaven circulant amb les seves furgonetes, a les quals concentrats van llançar objectes, fet que va generar moments de tensió davant de Correus. Vehicles de la policia catalana van circular pujant i baixant per Laietana per anar dispersant, passades les 15.30 hores, els concentrats que quedaven.

Els talls principals

Des de primera hora es van registrar talls en diversos punts de la xarxa viària catalana, des accessos a la capital catalana, diversos punts de l'AP-7, l'A-2 a Alcarràs (Lleida), la B-23 a Martorell (Barcelona) en sentit sud, la C-25 a Girona en tots dos sentits, la C-34 a Girona en tots dos sentits i la N-II a Girona en tots dos sentits, entre altres vies afectades.

El Servei Català de Trànsit (SCT) va constatar que entre les 6 i les 8 hores d'ahir es va registrar un 54% menys d'entrada de vehicles a l'àrea metropolitana de Barcelona comparat amb un altre dia laborable a la mateixa franja horària. Els serveis del Metro de Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i Rodalies de Renfe van funcionar amb normalitat, tot i que hi va haver afectacions en el transport en bus, segons va informar Protecció Civil.

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, va assegurar que la»majoria» de les actuacions dels Mossos van ser «correctes», durant les diverses mobilitzacions d'ahir en protesta per al Consell de Ministres a Barcelona. En aquest sentit, la portaveu va manifestar que hi ha qui decideix anar encaputxat perquè té «por» que se'ls criminalitzi. També va afegir que hi pot haver «infiltrats».

L'organització juvenil Arran va defensar ahir un poble organitzat per trencar el «règim del 78» des de la unitat i el coratge: «Mentre intenten dividir-nos criminalitzant la barricada i la caputxa, nosaltres continuem braç amb braç amb aquelles que decideixen altres maneres de confrontar l'Estat.