El cap del Govern, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, es veuran avui a Barcelona, on hi haurà també una trobada de diversos membres dels seus respectius executius que provoca interpretacions diferents en les dues administracions pel que fa al seu format. Mentre que a la Moncloa consideren que la cita de ministres i consellers catalans serà simplement una reunió paral·lela a la dels seus dos presidents, a la Generalitat eleven el rang d'ambdós trobades i parlen d'una «minicimera» entre el Govern de l'Estat i el català després una mera «salutació» dels seus presidents.

Pendent de la confirmació oficial per part de les dues parts que hi haurà a la reunió Sánchez-Torra a les sis de la tarda al Palau de Pedralbes, la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, va confirmar ahir al matí que hi hauria aquesta entrevista. Va recalcar que es veuran a soles i va rebutjar que es pugui parlar de cimera bilateral.

«No hi haurà una reunió de dos governs. Això no procedeix perquè nosaltres som el Govern de Catalunya també. Hi haurà una reunió dels presidents i potser tindrem alguna reunió com jo ho faria amb el senyor Aragonès (el vicepresident de la Generalitat) i algun membre més, però no es tracta d'una reunió bilateral de governs», va subratllar. També va avançar que «segurament» hi hauria per part del Govern la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet.

Fonts de la Generalitat van assegurar, per la seva banda, que el format que donen per «acordat» amb el Govern és una «minicimera» dels dos presidents i tres membres de cada gabinet. Per la part catalana, tot apunta que serien, a més de Pere Aragonès, la consellera de Presidència, Elsa Artadi, i la titular de Justícia, Ester Capella.

Amb la vista als pressupostos

Calvo va recalcar la normalitat que ha de tenir una reunió entre el president del Govern i el de la Generalitat i va avançar que en la seva conversa amb Aragonès podrien parlar de la importància d'aprovar els pressupostos generals de l'Estat per al 2019.

Uns pressupostos que va dir que «són molt bons per al conjunt d'Espanya i per a alguns problemes endèmics a Catalunya».

Precisament ahir fonts del PDeCAT van avançar a Efe que preveuen votar demà a favor de la senda de dèficit públic que proposa el Govern i que serà debatuda en el ple del Congrés.

Les fonts de la Generalitat van assegurar que la «cimera» de demà tindrà «contingut polític», i Torra, davant del ple del Parlament, va enumerar els assumptes que desitjaria tractar amb Sánchez. La situació a Catalunya va protagonitzar també part de la sessió de control del ple del Congrés, en què el líder del PP, Pablo Casado, va retreure a Pedro Sánchez que hagi «implorat» una reunió a Torra, qui, al seu parer, busca el «vessament de sang» i una «guerra civil». En la seva resposta, Sánchez va apel·lar al diàleg dins de la legalitat i la Constitució i va lamentar l' «oposició autoritària en el fons i en la forma» que practica el PP i que creu que no busca solucionar els problemes, «sinó enquistarlos». Per la seva banda, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, veu en la trobada anunciada per demà entre Pedro Sánchez i Quim Torra «una oportunitat per construir ponts» i per «dialogar i buscar el bé de tota la societat».

Paral·lelament, durant el sopar organitzat per la patronal Foment del Treball a Barcelona, Sánchez aprofitarà per enviar un missatge de confiança i estabilitat als empresaris catalans.