L'excomissari José Manuel Villarejo tenia al seu domicili i en oficines dels seus negocis privats informes sobre Artur Mas, el finançament d'Unió Democràtica, el referèndum de l'1-O i l'excònsol honorari de Letònia a Barcelona i president de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes, Xavier Vinyals, a qui el govern espanyol va retirar l'acreditació per penjar una estelada en la façana del consolat. Així consta en un document sumarial avançat pel diari La Vanguardia, que demostraria la seva implicació en l'anomenada «Operació Catalunya», organitzada pel llavors ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz.

Villarejo era llavors comissari en actiu de la Direcció Adjunta Operativa (DAO). Ara està empresonat per liderar presumptament una organització criminal dedicada a blanquejar, extorsionar i coaccionar.

Villarejo va registrar ahir un escrit sol·licitant la seva posada en llibertat davant el jutge de reforç del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Diego De Egea, segons van informar a Europa Press fonts jurídiques.

Villarejo, que porta a la presó des del 5 de novembre de 2017 sospitós entre d'altres delictes, d'organització criminal, extorsió i suborn, ha sol·licitat sortir en llibertat en diverses ocasions però sempre se li ha denegat atenent a un elevat risc de fuga i de destrucció de proves. Aquest va ser l'argument precisament de la Secció Tercera de la Sala Penal de l'Audiència Nacional quan va rebutjar les seves pretensions per última vegada el passat mes de novembre amb un acte en el qual advertia que l'expolicia podria tenir patrimoni ocult a l'estranger i capacitat per a destruir la documentació encriptada que se li va intervenir a l'inici de la causa.