El 21 de desembre el Consell de Ministres es reunirà a Barcelona i alguns sectors de l'independentisme promouen una aturada de país, amb diferents mobilitzacions que preveuen bloquejar infraestructures clau, entre elles la frontera de La Jonquera, o l'autopista AP7. El ministeri de l'Interior ja ha confirmat que prepara un dispositiu especial per garantir la seguretat a Barcelona, que inclouria l'enviament d'agents a la capital catalana.

Els promotors de la iniciativa -ningú ha assumit públicament la seva organització ni convocatòria- s'inspiren en el moviment dels 'armilles grogues' francès, que en les últimes setmanes ha bloquejat les infraestructures del país veí per protestar davant l'increment dels impostos al gasoil.

La intenció d'alguns col·lectius el 21-D seria bloquejar infraestructures clau com ara:

  • Zona fronterera de la Jonquera
  • Accessos a Vinaròs i Aragó
  • Ports de Tarragona i Barcelona
  • AP-7 a Girona,
  • Entrades als aeroports
  • Rondes de Barcelona
  • C-25 de Manresa

Aquest desembre, les mobilitzacions al carrer han guanyat en intensitat. El dia de la Constitució, els Mossos d'Esquadra van carregar contra manifestants que volien impedir actes de Vox a Girona i Terrassa; i el cap de setmana de l'operació tornada del Pont de la Puríssima, alguns CDR van protagonitzar accions en peatges, on van aixecar les barreres.

De moment, les principals organitzacions de l'independentisme no s'han pronunciat respecte a les accions de protesta del 21D. Ni partits polítics, ni l'ANC ni Òmnium han aclarit quines accions pensen organitzar i a quines donar suport. No obstant, col·lectius de CDR i altres organitzacions ja han començat a promoure missatges per diferents canals fent una crida a la mobilització.

La IAC convoca una vaga parcial

Si la mobilització del 21D es planteja en l'independisme com una aturada de país, també hi ha qui li vol donar cobertura legal en forma de vaga per motius laborals. La Intersindical-CSC ha convocat vaga general parcial el divendres 21 de desembre de 12.30 h a 14.30 h, coincidint amb la reunió del Consell de Ministres a Barcelona. Expliquen que la convocatòria és per motius econòmics i socials, ja que l'actual govern espanyol no ha retirat la reforma laboral del PP ni mesures com el decret que facilitava el trasllat d'empreses.

El ministeri de l'Interior enviarà agents a Barcelona

El Ministeri de l'Interior ultima un dispositiu policial davant les protestes anunciades el 21 de desembre amb motiu de la celebració del Consell de Ministres a Barcelona. Fonts del ministeri confirmen que el dispositiu policial "no està tancat" (alguns mitjans parlen d'enviar 400 antidisturbis a Catalunya) mentre que des de la policia espanyola apunten que és habitual que en aquests esdeveniments que impliquen membres de l'Estat es faci una reunió preparatòria on es convidaran Mossos i Guàrdia Urbana.