El president de la Generalitat, Quim Torra, va rebre ahir una pluja de crítiques per apel·lar a la via eslovena per a la independència de Catalunya i va estar qualificat per això d'«il·luminat», «irresponsable» o «perill públic» per dirigents de diverses formacions polítiques. «Els catalans hem perdut la por. No ens fan por. No hi ha marxa enrere al camí a la llibertat. Els eslovens van decidir seguir endavant amb totes les conseqüències. Fem com ells i estiguem disposats a tot per viure lliures», va dir Torra dissabte a Brussel·les en la presentació del Consell per la República. Aquestes declaracions van ser molt criticades per dirigents del PSOE, PP, Ciutadans i els Comuns, alguns dels quals van recordar que Eslovènia va aconseguir la seva independència de Iugoslàvia després d'un breu conflicte bèl·lic el 1991 que va costar diverses desenes de morts.

El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va considerar a Palma que el president de la Generalitat és «un il·luminat» i «un irresponsable» per apel·lar a la via eslovena i va lamentar que des de Catalunya es facin «crides a la insurrecció, i a sobre amb model». El també ministre de Foment va insistir que és «indecent» i «terrible» plantejar un terme de secessió «amb vies que no són pròpies», va exigir a la Generalitat que deixi de proposar «camins intransitables jugant amb la convivència de la gent». Per la seva banda, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va advertir que el president català és un «perill públic» per apel·lar a la via eslovena malgrat la seva «violència» i va demanar al Govern espanyol que iniciï «el requeriment previ a l'activació del 155». A més, Arrimadas va assegurar que «Torra vol protegir els violents, els quals cremen mobiliari urbà i tallen carreteres» i el va acusar de criminalitzar als Mossos d'Esquadra. La líder de Cs va qualificar d'«intolerable» que el president de la Generalitat «vulgui fer una purga de la policia autonòmica i vulgui convertir-la en la guàrdia pretoriana» del procés.

El president del PPC, Alejandro Fernández, va exigir que no es torni a atacar al seu partit per afirmar que «el separatisme busca la balcanització d'Espanya», després de les declaracions de Torra. En un missatge a través del seu compte de Twitter, Fernández va sostenir que «alertar de la balcanització» no és «ser radical ni tirar llenya al foc», sinó «assenyalar una evidència».

També l'alcaldessa de Barcelona i dirigent de Catalunya en Comú, Ada Colau, va urgir Torra a rectificar «immediatament» i va considerar que les seves declaracions constitueixen «una greu irresponsabilitat». «Com a alcaldessa de Barcelona demano al president Quim Torra i al seu Govern que rectifiquin immediatament», va escriure Colau en el seu compte de Twitter, alhora que va afegir que «la cohesió social de Catalunya ha d'estar per damunt de les ocurrències i cortines de fum per tapar els problemes del Govern». La presidenta del grup parlamentari de CatECP, Jéssica Albiach, va demanar també al seu compte de Twitter una rectificació «immediata» i va afirmar que el Govern «està desconnectat de la realitat social del país». La diputada va recordar que el catalanisme «només pot ser un moviment pacífic i de majories».

Torra inicia un dejuni de 48 hores

D'altra banda, el president de la Generalitat va iniciar a les 9.30 hores d'ahir diumenge un dejuni de 48 hores en solidaritat amb la vaga de fam iniciada per quatre dels polítics independentistes presos, tal com va anunciar el Govern de la Generalitat a Twitter. Torra va participar en un dejuni organitzat al Dipòsit del Rei Martí de Sarrià, a Barcelona, i a les 19 hores d'ahir es va traslladar al Monestir de Montserrat on continuarà el seu dejuni fins dimarts. En declaracions als periodistes durant la seva visita a Eslovènia, Torra va expressar que el gest vol ser una prova «d'admiració i respecte al coratge» dels quals han iniciat l'acció de protesta.