L'expresident català Carles Puigdemont va demanar ahir a les forces polítiques independentistes unir-se al voltant al Consell per la República durant la presentació a Brussel·les d'aquest òrgan, que busca internacionalitzar la causa sobiranista i avançar cap a una república catalana «de fet».

«Demanem una sola cosa als que fan política: els demanem unitat», va dir Puigdemont durant l'acte de presentació celebrat al teatre flamenc KVS de la capital belga, en el que també va participar el president de la Generalitat, Quim Torra.

L'expresident català, fugit a Bèlgica, va considerar que hi ha un «clam d'unitat que recorre Catalunya» i que ha de ser escoltat ja que d'una altra manera es perdria «autoritat moral» i «tot el aconseguit fins ara» pel sobiranisme, «que és molt». «El Consell per la República dona un espai per conjugar aquesta diversitat estratègica, una espai divers, el més divers possible, el més plural possible, perquè la pluralitat també és imprescindible», va afirmar.

«Més lliures» respecte el 155

Puigdemont va insistir també en què aquesta organització, constituïda jurídicament a Bèlgica, permetrà a més ser «més lliures» respecte a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i eliminarà «límits» al seu «camp d'actuació», però dins del marc de l'Estat de Dret «europeu».

«En un context en què les altres institucions estan en llibertat vigilada (...) amb restriccions financeres i competencials, el Consell per la República pot fer allo que les nostres institucions no poden fer», va dir. «El Consell per la República anirà allà on no poden arribar les institucions», va afirmar Puigdemont, que va ser rebut al crit de «president».

L'esdeveniment va servir a més per presentar els pròxims passos d'aquesta organització, que va tirar a caminar el 30 d'octubre amb una presentació al Palau de la Generalitat i l'obertura d'un «registre ciutadà» que ja té més de 40.000 inscrits.

«Assemblea ciutadana»

Els inscrits podran participar en l'elecció d'una «assemblea ciutadana» que tindrà entre 100 i 150 membres en una votació que es convocarà en un termini mínim de sis mesos i màxim d'un any o quan el registre arribi al milió de persones. L'assemblea estarà formada amb una part de parlamentaris, alcaldes i regidors catalans, i s'encarregarà d'elegir al president del Consell, l'òrgan executiu.

De la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, en un discurs més breu que el de Puigdemont, va cridar a «fer efectiva» l'autodeterminació que els ciutadans van recolzar l'1 d'octubre i ha carregat contra la «repressió» que segons el seu parer exerceix l'Estat espanyol a Catalunya.

«Un preu alt i injust»

«El Consell per la República no serà retòrica, no serà simbolisme, no serà ni tan sols una representació (...) serà també acció», va dir l'exconseller de Salut, Toni Comín, qui va explicar que la seva actuació es dirigirà a preparar les «estructures de la República» i el reconeixement internacional futur de la mateixa. Comín també va augurar que «el tram final de la independència serà «dramàtic» i tindrà un preu «alt i injust».