El president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar ahir que farà en els propers dies un dejuni de 48 hores per ser «un altaveu» de la vaga de fam iniciada per quatre dels dirigents polítics empresonats.

En declaracions als periodistes durant la visita a Ljubljana (Eslovènia), va expressar que el gest vol ser una prova «d'admiració i respecte al coratge» dels que han iniciat l'acció de protesta.

Va explicar que en el viatge va abordar la vaga de fam amb dirigents polítics europeus i que ho ha explicat en la conferència que va fer ahir: «Ningú a Europa entén res».

Va assegurar que les justícies a Alemanya, Bèlgica i Suïssa van fallar de manera «contrària» a la justícia espanyola, pel que fa als delictes que s'atribueixen als dirigents encausats pel procés sobiranista.

«Tots veuen fins a quin punt arriba el descrèdit de la justícia espanyola. La credibilitat dels tribunals espanyols és nul·la», va criticar, i va insistir que vol fer d'altaveu d'aquesta situació a Europa.

Ingesta d'aigua

El col·lectiu «Prou d'ostatges» va iniciar ahir un dejuni «col·lectiu encadenat» en solidaritat amb els presos en vaga de fam a l'edifici històric del dipòsit d'aigües del Rei Martí de Barcelona.

La jornada reivindicativa va arrencar amb la ingesta d'aigua per part de les persones que van secundar l'acció. Abans, però, personal sanitari va fer una revisió mèdica, els va fer un qüestionari de salut i els va informar dels riscos i les situacions que es trobaran durant la vaga de fam.

Des del col·lectiu «Prou d'ostatges» van explicar que els interessa comptar amb participants de forma «esglaonada» de manera que l'acció tingui continuïtat fins al 20 de desembre. En aquesta primera jornada, una quinzena de persones ha donat suport als «dejunadors», que en aquesta ocasió han estat tres persones.

Màxim d'una setmana

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Terrassa, organitzarà un dejuni col·lectiu en suport als polítics presos, a partir del proper dilluns, 10 de desembre, i fins el 21 d'aquest mateix mes.

Ahir a les nou del matí va acabar el dejuni de 24 hores dels consellers Elsa Artadi, Laura Borràs, Damià Calvet i de diputats independentistes al convent dels Caputxins de Sarrià, a Barcelona. Una cinquantena de persones hi va passar la nit en solidaritat amb la vaga de fam dels presos.

Entre ells, els diputats de JxCat Eduard Pujol, Francesc de Dalmases, Aurora Madaula o Anna Tarrés.