La reforma de la presó Model preveu deixar intactes l'espai central del panòptic i la quarta galeria, que acollirà un espai memorial, i transformar les altres en passatges públics per adaptar-les als nous usos. L'antic recinte carcerari acollirà uns 150 habitatges públics, un pulmó verd i set equipaments: un institut-escola, una escola bressol, una residència de gent gran, un poliesportiu semisoterrat, un espai per a joves, un d'economia social i solidària i l'espai memorial.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va afirmar ahir que un dels principals reptes és passar d'un espai «trist, dolorós, símbol de repressió, antic, fosc i gris» a un d'«obert, ple de vida, de la gent i totalment positiu».

La proposta presentada ahir per l'equip de govern ha sorgit a partir d'un procés de debat amb els veïns i entitats de l'entorn i es basa en els criteris consensuats per dibuixar el pol d'equipaments i espai verd del barri de l'Esquerra de l'Eixample. Colau va assenyalar que aquest projecte recull «moltes necessitats» i genera «moltes expectatives» en el districte «més dens» de la ciutat i va valorar que finalment han aconseguit una proposta «de consens» i «ambiciosa».