La Mesa del Parlament va ratificar ahir la tramitació per crear la comissió d'investigació de la casa reial en rebutjar les peticions de reconsideració de Cs, PSC-Units i el PP.

Diverses fonts parlamentàries van explicar que l'òrgan director de la Cambra ho va decidir en la reunió celebrada ahir s gràcies a la majoria que tenen JxCat i ERC.

La comissió pretén investigar les possibles «activitats il·legals» de la monarquia espanyola i va ser registrada per JxCat, ERC, els comuns i la CUP, i ara el ple haurà de votar la seva aprovació definitiva.

L'òrgan que regula l'activitat parlamentària va aprovar aquest dilluns tramitar aquesta comissió, però Cs, el PSC i el PP van demanar reconsiderar aquesta decisió perquè argumenten que investigar la casa reial «excedeix» l'àmbit competencial de la Generalitat i el Parlament, per la qual cosa creu que no poden investigar la seva activitat.

No obstant això, els grups sobiranistes defensen que l'Estatut estableix que les comissions d'investigació serveixen per a qüestions d'interès general i rellevància pública, i que la sol·licitud de la comissió inclou la influència de la monarquia amb què les empreses marxessin de Catalunya pel procés independentista.

Així, el text registrat fa referència a les informacions que van apuntar que «La Moncloa i La Zarzuela es van unir per forçar els canvis de seus de bancs, grans empreses i multinacionals i a estendre el pànic» en l'economia de Catalunya.

Sanchis no compareixerà

La Mesa del Parlament tampoc va admetre un punt d'una moció de Ciutadans en el qual el Parlament instava el director de TV3, Vicent Sanchis, a comparèixer davant la cambra catalana.

Els grups independentistes van sostenir que la fórmula de redacció utilitzada en aquest punt incorria a un defecte de forma, perquè creuen que en una moció no es pot demanar una compareixença, mentre que Ciutadans, el PSC i el PP van raonar que el reglament del Parlament no ho impedeix.