La Fiscalia ha demanat per a l'exdiputat de CiU al Parlament Oriol Pujol l'ingrés "immediat" a la presó per complir la seva condemna de dos anys i mig de presó per cobrar comissions i utilitzar la seva influència política per afavorir diversos empresaris en el cas del falsejament del concurs per obtenir estacions d'ITV, i ho basa en el fet que és una condemna per delictes vinculats amb la corrupció.

En el seu escrit, al qual ha tingut accés Europa Press, la Fiscalia especial contra la corrupció s'oposa al fet que se suspengui l'ingrés a la presó del fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol acollint-se al benefici de la suspensió de la pena, que es permet quan la persona no és un delinqüent habitual i les penes a les quals és condemnat, per separat, no són superiors a dos anys.

La Fiscalia té en compte que Oriol Pujol va ser condemnat per diversos delictes relacionats amb la corrupció política i econòmica, i que lluitar contra la corrupció i el frau és una de les prioritats absolutes perquè és "una xacra per a la societat i un atac a l'estructura democràtica de qualsevol estat", per la qual cosa veu més necessària l'execució de la condemna.

Així, recorda que ni les circumstàncies personals ni la conducta d'Oriol Pujol després de la comissió dels fets "poden contrarrestrar la finalitat de prevenció especial i de prevenció general que amb el compliment de les penes de presó imposades al penat es persegueix".

La fiscal Teresa Duerto recorda que aquest tipus de benefici té "naturalesa discrecional" malgrat que concorrin els requisits previstos per la llei, i que en aquest tipus de casos, en tractar-se de delictes relacionats amb la corrupció, es té en compte la necessitat de mantenir la confiança de la població en el dret, i evitar que es percebi el benefici com una indulgència injustificada.

Oriol Pujol va sol·licitar no ingressar a la presó tenint en compte que va ser condemnat per l'Audiència de Barcelona a cinc mesos de presó per tràfic d'influències, vuit mesos de presó per un delicte continuat de suborn, i un any i cinc mesos per un delicte continuat de falsedat en document mercantil.

Va al·legar que el seu ingrés a la presó "perjudicaria greument el seu entorn" familiar i el seu arrelament laboral i social en plena recomposició, perquè té tres fills --dos majors d'edat dels quals en paga els estudis universitaris--, i els pagaments d'una hipoteca, a més que havia reconegut els fets i ha renunciat a l'activitat política i pública.

No obstant això, la fiscal rebutja aquests arguments perquè l'esposa d'Oriol Pujol té estudis superiors i una professió que li permet encarregar-se dels fills i les despeses familiars, i a més té una segona residència a la Cerdanya (Girona), que pertany a la família Pujol-Ferrusola "sent de domini públic que no es tracta d'una família amb escassos recursos econòmics".

A més, argumenta que de cap manera es pot considerar que amb el compliment de les penes d'inhabilitació "es repari íntegrament el dany causat a la societat, com tampoc que això suposi l'eliminació del risc de reincidència".

La condemna

El 27 de juliol passat, el Tribunal del Jurat de l'Audiència de Barcelona va condemnar en ferma l'exdiputat a cinc mesos de presó per un tràfic d'influències, una multa de 55.000 euros i a l'inhabilitació per exercir de càrrec públic a l'administració local, provincial, autonòmica i estatal durant dos anys.

Així mateix, l'Audiència va condemnar el fill de l'expresident a vuit mesos de presó per un delicte continuat de suborn i suspensió d'ocupació i càrrec públic per un any, i per un delicte continuat de falsedat en document mercantil la pena d'un any i cinc mesos de presó i 21.000 euros de multa.

Segons la sentència, el 2011 el llavors secretari general de la Conselleria d'Indústria Enric Colet va nomenar Josep Tous com a encarregat de solucionar els litigis judicials suscitats per les concessions de nous lots d'ITV a Catalunya, per un "suggeriment actiu" de Pujol, que va utilitzar per això la seva doble condició de president del Grup Parlamentari de CiU i de secretari general del partit per aconseguir el nomenament.

L'interès de designar Tous en aquest càrrec per part de Pujol partia que li havia demanat el seu amic íntim Sergi Alsina, perquè "afavorís els interessos privats" de l'empresari de les ITV Ricard Puignou en les negociacions per dissenyar el nou pla territorial de les ITV que volia impulsar el Govern.