La Conselleria de Salut i Metges de Catalunya (MC) es van reunir d'urgència a les vuit del vespre d'ahir per negociar per mirar d'evitar la vaga que els sindicats han convocat aquesta setmana, i a l'hora de tancar aquesta edició no hi havia hagut avenços. Hores abans, el Departament de Salut recomanava als usuaris dels ambulatoris que a partir d'avui truquin o vagin al centre de salut per comprovar si la visita o prova que tenen concertada està afectada per la vaga de metges de primària convocada des d'avui i fins divendres, i que, en cas d'afectació, reprogramin la visita.

Davant de la crida de Metges de Catalunya a més de 5.700 facultatius de 288 equips d'atenció primària a secundar la vaga, la portaveu de l'ICS, Yolanda Lejardi, va assegurar ahir que els centres d'atenció primària estaven «preparats» per respondre a les demandes dels usuaris durant la setmana. Lejardi va assenyalar que l'atenció «evidentment es veurà afectada d'alguna manera» per les mobilitzacions però va afegir que els usuaris seran atesos en els serveis d'urgències i «en tot allò que no és demorable».

Els serveis mínims, pactats entre MC i l'ICS per a l'atenció primària i ordenats per la Generalitat per a la resta, fixen que hauran de garantir-se els serveis i assistències d'urgències, les unitats especials (com a UCI, UVI, hemodiàlisi, neonatologia, parts i oncologia), les operacions inajornables i l'atenció als malalts ingressats. En la resta d'àmbits, treballarà el 25% de la plantilla en els dos primers dies, i a partir del tercer dia ho farà el 33% de la plantilla, amb l'excepció de ginecologia, odontologia i penitenciaris, que seran del 25%, i els serveis no especificats tindran una atenció com la d'un dia festiu (o del 50% si és igual a la d'un laborable).

Els metges reclamen, entre d'altres mesures, contractar més metges per disminuir la seva sobrecàrrega de treball reduint el nombre de visites diàries perquè puguin atendre un mínim de 12 minuts a cada pacient i recuperar el poder adquisitiu que han perdut amb les retallades des de 2010, que és un 30% del seu sou.

«La primària s'ha de millorar»

La consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar en un article a El Periódico que al Departament entenen «el malestar» i comparteixen «bona part de les reivindicacions» dels treballadors convocats a la vaga. «Tenim clar que la primària s'ha de millorar», va dir Vergés, que actualment està de baixa de maternitat. Va dir que la Conselleria està posant sobre la taula un «conjunt d'accions per millorar la sobrecàrrega assistencial i les condicions laborals» que també ajudin a oferir una millor atenció als pacients.

Així, la consellera va dir que tenen estudis que caldran 201 metges de família més per oferir el temps adequat d'atenció de 12 minuts de mitjana per pacient. Segons Vergés, es preveu l'increment de sou previst del 2,25% de què gaudiran tots els treballadors públics l'any que ve, i del 2% el 2020, amb l'opció d'afegir «alguna variable addicional».