El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va alertar ahir que el 2019 serà «l'any de la gran decisió, l'any de la gran batalla» i que no descarta que hi hagi eleccions estatals i catalanes que se sumaran a les municipals i europees. Serà l'any en el qual les conteses electorals dirimiran si haurà «més socialisme o més populisme»,»més diàleg o més conflicte», «Pedro Sánchez o les tres dretes», ha dit.

«Potser n'hi haurà dos, tres o quatre convocatòries electorals, però una única batalla política: el progrés contra la incertesa, el diàleg contra el conflicte, Pedro Sánchez o les tres dretes», va dir en la presentació del seu informe polític en el Consell Nacional del PSC. «Pot ser l'any en el qual ens ho juguem tot», i va dibuixar diverses dicotomies, entre elles «o més ajuntaments al servei de la gent o més ajuntaments a favor del procés», «o una Europa més social o menys Europa» i «o polítiques per resoldre els problemes de la gent o polítiques per atiar el conflicte». Iceta considera que la política catalana «necessita» el PSC, perquè la majoria independentista es troba «desorientada, dividida i paralitzada» i «ha entrat en un bucle» en el que hi ha «presos, exiliats i un referèndum i una centrifugadora que va permanentment donant voltes a aquests tres elements». Per Iceta, no poden «assistir impassibles a l'espectacle d'una política que es va degradant i cada vegada és més inútil per als problemes reals de la gent».

Iceta també va criticar l'actuació «indigne» d'ERC al Congrés amb el ministre Josep Borrell després de la trifulga amb Gabriel Rufián. «Sense respecte ni convivència no hi pot haver democràcia», diu Iceta. Borrell denuncia que un diputat d'ERC el va escopir i els republicans ho neguen.