El Ministeri d'Hisenda va reduir a 196.906 euros la suma que el Govern va pagar per les despeses d'organització del referèndum de l'1-O, principalment pels viatges dels observadors internacionals, als quals suma 615.717 euros més que no van arribar a abonar-se.

El Ministeri d'Hisenda va remetre un informe, a què va tenir accés Efe, al jutge de Barcelona que investiga els preparatius del referèndum en el qual xifra en 812.624 euros en total -entre factures pagades i altres compromeses que no van arribar a abonar-se- la despesa pública destinada a l'1-O.

La xifra apuntada per Hisenda, que adverteix en el seu informe que només va poder analitzar la despesa inclosa en els expedients de la Generalitat i no necessàriament el «real», dista dels 3 milions d'euros en que la Fiscalia xifra els diners malversat pel Govern en l'escrit d'acusació per rebel·lió contra els líders independentistes que jutjarà el Suprem. En la suma destinada a pagar l'1-O, el ministeri públic inclou 900.906 euros de despesa dels 2.259 locals de votació, els 654.563 en publicitat institucional, 979.661 per al subministrament de paperetes -unes factures que l'empresa Unipost va dir que havien estat anul·lades-, 501.740 per buscar suport exterior a la independència i 38.431 per a la cartelleria del referèndum.

De la seva banda, en el seu escrit d'acusació contra els líders independentistes, l'acusació particular exercida per l'Advocacia de l'Estat xifra en 1,9 milions els diners malversat en l'1-O, en excloure el cost de l'ús dels locals públics que van acollir les urnes. De la seva banda, l'informe que Hisenda ha presentat ara al jutge estableix com úniques factures pagades pel Govern les del cost dels honoraris i desplaçament dels observadors internacionals de l'1-O (177.304 euros) i de la traducció a l'anglès del web www.cataloniavotes.eu.