ERC guanyaria les eleccions al Parlament amb una forquilla entre 36 i 38 escons, segons la tercera onada del baròmetre del Centre Estudis d'Opinió (CEO), com a mínim quatre més dels parlamentaris que tenen ara els republicans a la cambra catalana .

I segons el mateix sondeig es mantindria la majoria independentista entre els 69 i els 73 escons. Així, JxCat, que ara té 34 diputats, n'obtindria 23-34 segons el CEO i la CUP, que ara és subgrup amb 4 diputats, retornaria als resultats de les últimes eleccions amb una forquilla entre els 8 i els 10 diputats. També millorarien resultats els comuns, que dels 8 actuals passarien als 12-13. Cs, que ara és la primera força a la cambra amb 36 escons, quedaria en segon lloc amb una forquilla entre els 29 i els 30; mentre que el PPC, ara amb 4 diputats, es quedaria amb 2 o 3 escons.

Segons el CEO, el suport a la independència de Catalunya puja mig punt des del juliol quan era del 46,7%. En el baròmetre d'octubre aquest indicador se situa en el 47,2%. PEr contra els catalans que es mostren contraris a aquesta opció descendeixen i se situen en el 43,2% quan suposaven al juliol pràcticament el 45%.

Quim Torra suspèn, Junqueras el millor valorat

L'exvicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, és el polític més ben valorat pels catalans, segons el sondeig del CEO, amb una puntuació de 5,97, mentre que suspenen el president Quim Torra i el seu antecessor, Carles Puigdemont.

D'acord amb el tercer baròmetre del 2018 efectuat per aquest organisme dependent de la Generalitat entre el 22 d'octubre i el 2 de novembre sobre una mostra de 1.500 enquestats, el president d'ERC, que es troba en presó preventiva processat per l'1-O, és el polític més ben valorat pels catalans, que li atorguen una puntuació de 5,97.

El segon polític més ben valorat pels enquestats és la dirigent d'ERC Marta Rovira, amb una puntuació de 5,16, seguida de la diputada de Catalunya en Comú-Podem al Parlament Elisenda Alamany, amb un 5,04, i el diputat de la CUP Carles Riera, amb un 5,01.

Aquests quatre líders polítics són els únics que aproven, ja que la resta suspenen, entre ells, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que obté un 4,59, i l'actual president, Quim Torra, amb un 4,34.

També suspenen altres diputats del Parlament com la presidenta dels comuns a la cambra catalana, Jéssica Albiach, que obté una puntuació del 4,4 mentre que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aconsegueix un 3,95.

Entre els líders més mal valorats pels catalans se situen la líder de Ciutadans a Catalunya i portaveu nacional, Inés Arrimadas, amb un 2,19, i el president del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, amb un 1,47.