El Govern està disposat a revisar determinats impostos per aconseguir el suport dels comuns als pròxims pressupostos de la Generalitat. Dilluns, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, va instar el Govern a impulsar una reforma fiscal progressiva si no s'aproven els Pressupostos Generals de l'Estat, per a així obtenir més recursos amb els quals sufragar les polítiques socials.

Després de la reunió d'ahir del Govern, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, va dir que «no és una gran sorpresa» que els comuns «lliguin» la negociació pressupostària a les reformes fiscals que puguin acordar-se. Artadi es va mostrar oberta a valorar aquesta possibilitat: «És qüestió d'asseure'ns, analitzar-ho i veure quin impacte pressupostari tindria en l'activitat econòmica i en les famílies». «Hem revisat la nostra política fiscal cada any», va posar de relleu la portaveu del Govern, que va explicar que la intenció és asseure's a negociar amb el grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem «en els pròxims dies». La idea és traslladar al Parlament el projecte pressupostari una vegada «estiguin encarrilades» les negociacions.

Tanmateix, va explicar que l'Executiu de Quim Torra no es planteja portar al Parlament el projecte de Pressupostos sense un acord previ que li permeti tirar-los endavant. En aquesta línia, Artadi va recordar que el 2016 el projecte presentat pel Govern (que en aquell moment sostenia JxSí) no va aconseguir els suports suficients i «va caure en el debat a la totalitat». La consellera considera que aquesta no és «la situació ideal» i va celebrar que els comuns s'avinguin a asseure's a una taula per escoltar la proposta del Govern i negociar els comptes catalans. També celebra que els comuns vulguin escoltar la seva proposta al marge que el Govern rebutgi donar suport als Pressupostos Generals de l'Estat i els de l'Ajuntament de Barcelona.

D'una altra banda, davant les especulacions sobre unes possibles eleccions generals anticipades coincidint amb els comicis municipals i europeus de maig, Artadi va dir que el Govern es manté «atent» i «a l'expectativa», encara que no li «sorprenen massa aquests rumors», donada la «debilitat» del Govern de Pedro Sánchez. Artadi es va preguntar «amb quina intenció va decidir» Sánchez presentar la moció de censura per ser president del Govern, «quan de moment no hem vist res diferent» de l'anterior Executiu. En tot cas, va aclarir que «no està a l'agenda» de la Generalitat «convocar eleccions» catalanes per al pròxim maig.

El Consell Executiu del Govern ha aprovat un decret llei de mesures urgents per donar continuïtat en la prestació per al manteniment de les despeses de la llar per determinats col·lectius, especialment els de les persones grans.

Trobada bilateral

L'Executiu ha aprovat a proposta del president Quim Torra un acord marc que li permetrà adoptar mesures per «aturar l'activitat dels grups neofeixistes a Catalunya». Torra va proposar ahir per carta celebrar una reunió entre el seu executiu i el Govern central el divendres 21 de desembre al Palau de la Generalitat, aprofitant que aquest mateix dia se celebrarà a Barcelona el Consell de Ministres.