El grup parlamentari d'ERC ha comparegut en ple aquest dimecres davant la premsa al Congrés dels Diputats per negar "rotundament" que cap dels seus membres hagi escopit el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, en el moment en què abandonaven l'Hemicicle fruit de l'expulsió del portaveu adjunt, Gabriel Rufián. El portaveu de la formació, Joan Tardà, ha afirmat que la denúncia del ministre d'Exteriors, que s'ha queixat a la presidenta del Congrés de la suposada escopinada, no s'ajusta a la realitat. "És fals i ho sap", ha dit Tardà, que ha demanat als serveis de vídeo del Congrés que posin a disposició de la premsa les imatges. "Exigirem al ministre Borrell que rectifiqui", ha afirmat Tardà.

Tardà ha parlat en nom del grup, també quan els periodistes han demanat directament explicacions al diputat Jordi Salvador, a qui la premsa ha assenyalat com l'autor de la suposada escopinada, malgrat que les imatges que ha distribuït fins ara el Congrés dels Diputats no permeten apreciar que Salvador o cap altre membre d'ERC escupi el ministre d'Exteriors en cap moment. "Nego rotundament que cap diputat d'ERC hagi escopit" i "demano que es difonguin les imatges" perquè "és molt lamentable que se'ns pugui acusar" d'aquest fet sense proves, ha dit.

El portaveu d'ERC ha llegit en primera instància un comunicat on s'ha reafirmat en l'estratègia de qualificar de "feixistes" els portaveus de Cs i del PP que anomenin "colpistes" als diputats d'ERC. "No es pot acusar un partit democràtic de colpista", ha afirmat Tardà, que ha recordat que fer-ho implica "banalitzar" el dolor de milers de persones que han patit els efectes dels cops d'Estat. Segons Tardà, ERC actua en aquesta direcció després de "mesos suportant insults". "Ens estem defensant", ha sentenciat.

En aquest sentit, ha demanat "empara" a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i ha afirmat que ERC "es fa seves" les paraules que aquesta ha pronunciat després de l'incident, quan ha demanat posar punt i final a l'intercanvi d'insults a la cambra. "Aquesta escalada de tensió no pot continuar", ha dit Tardà, perquè entorpeix el normal desenvolupament de les tasques del Congrés dels Diputats.