El jutge d'instrucció número 11 de Madrid, Juan Javier Pérez, ha tancat la investigació del pendrive fantasma sobre la família de Jordi Pujol mantenint el processament del comissari jubilat Eugenio Pino, el que va ser director adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional amb Jorge Fernández Díaz (PP) al capdavant del Ministeri de l'Interior, van informar a Europa Press fonts jurídiques.

L'acte de transformació en procediment abreujat manté la imputació contra Eugenio Pino en relació amb aquest pendrive vinculat en la seva declaració judicial amb l'excomissari José Manuel Villarejo (en presó provisional per l'operació Tàndem). Aquest dispositiu de memòria va ser objecte d'investigació pel jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que es va inhibir a favor del Jutjat de plaça de Castella.

El dispositiu va ser trobat per un membre de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) de la Policia Nacional durant la instrucció del jutjat central 5 contra la família de l'expresident català mentre ordenava «els diferents calaixos i armaris del seu despatx». La memòria USB, segons la investigació judicial, contenia arxius gravats d'un ordinador de l'agència de detectius Método 3. Eugenio Pino va negar el setembre de 2017 haver comès cap irregularitat. La seva defensa ha presentat un recurs perquè manté que «no hi ha cap dada objectiva per mantenir la causa oberta».

Argumentació no creïble

El jutge Juan Javier Pérez no considera creïble l'argumentació esgrimida per Eugenio Pino, que va assegurar que el pendrive de procediment incert va arribar al que va ser cap d'Afers Interns, Marcelino Martín Blas.

L'ex DAO va apuntar que, prèviament, el dispositiu de memòria l'hi havia ofert el comissari Villarejo, però a canvi que se li pagués mig milió d'euros, quantitat que després rebaixaria a 200.000 euros.A més de Pi, el jutge també investiga al seu col·laborador Bonifacio Díez Sevillano pels delictes de revelació de secrets, frau processal i fals testimoni. L'acte no troba elements per processar l'inspector de la UDEF que va lliurar el 'pendrive' a l'Audiència Nacional. La defensa de la família Pujol ha plantejat un recurs, en aquest cas perquè es mantingui la imputació també contra aquest inspector de la Policia.

Les defenses d'Eugenio Pi i Díez Sevillano han plantejat que, en el cas que no prosperi el seu recurs demanant el sobreseïment de la causa, es citi a qui va ser comissari general de la Policia Judicial, Santiago Sánchez Aparicio.