La Guàrdia Civil va acudir ahir a buscar documentació a la seu de l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) i de vuit empreses en una investigació que ha obert el jutge del cas del 3% per acreditar si aquestes companyies van pactar amb la Generalitat per repartir-se contractes d'obres públiques.

Segons van informar a Efe fonts pròximes a la investigació, l'operació es va dur a terme en el marc d'una nova causa derivada del cas del 3%, en la qual el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata investiga aquesta suposada trama pels delictes d'organització criminal, suborn, tràfic d'influències, finançament il·legal de partit polític, blanqueig i malversació.

La investigació arrenca de la documentació intervinguda el 2015 en l'escorcoll de l'antiga GISA (Infraestructures.cat), en l'epicentre de la trama del 3%, on la Guàrdia Civil va intervenir correus electrònics d'un compte anomenat «nuriabofill», amb còpia a empresaris del sector privat, que van despertar les sospites dels investigadors.

De l'anàlisi d'aquests correus, els investigadors van inferir l'existència d'un pacte entre un grup d'empreses privades amb empreses públiques, com GISA, REGSA, ATLL o BIMSA, entre d'altres, per excloure de l'adjudicació d'obres, mitjançant l'alteració de les ofertes, les companyies que no formessin part d'aquest suposat pacte il·lícit.

Repartiment de licitacions

D'aquesta forma, les empreses vinculades a aquest suposat pacte haurien acordat amb la Generalitat repartir-se licitacions, cosa que ara s'intenta corroborar mitjançant la documentació requerida ahir a aquestes companyies i a la seu de l'ACCO.

En concret, segons les fonts, la Guàrdia Civil es va personar a la seu de l'Autoritat Catalana de la Competència perquè aporti la relació de les seves actuacions sobre l'entramat d'empreses suposadament involucrades en aquesta trama per les adjudicacions de concursos relatius a Gestió d'Infraestructures (GISA), Infraestructures de la Generalitat, Agència Catalana de l'Aigua, Regs de Catalunya, Consorci d'Aigües de Tarragona i Aigües Ter-Llobregat (ATLL).

«Es tracta d'una inspecció domiciliària que vam fer a empreses d'enginyeria recentment», ha explicat a Efe el director general de l'ACCO, Marc Rialp, que ha precisat que la Guàrdia Civil podria haver tingut accés a aquesta informació mitjançant un escrit de requeriment, però que per causes que desconeix ha preferit fer-ho de forma presencial.

La Guàrdia Civil també va acudir a buscar documentació en l'empresa Infraestructures.cat, com a òrgan licitador i adjudicatari d'expedients sota sospita.

Els agents també es van personar a la seu a Barcelona de les empreses Associació d'Empreses d'Enginyeria i Consultoria Independents de Catalunya (ASINCA), el GP Group SA, Audingintraesa SA, BAC Engineering Consultancy Group SL, Euro Geotècnica SA , Ayesa Enginyeria i DOPEC SL. A més, l'institut armat va requerir informació en la central corporativa de l'enginyeria basca Sener, a Getxo (Biscaia), sobre la participació de la companyia en la construcció de l'AVE a Catalunya.

En aquesta nova línia de la investigació del cas del 3 % es tracta d'aclarir un suposat direccionament de contractes públics de la Generalitat a favor de determinades empreses de projectes d'enginyeria a través de Infraestructures.cat, segons les fonts.

En els correus electrònics que van fer aixecar les sospites es constatava, segons les fonts, que s'hauria articulat un sistema per fixar els criteris de valoració per adjudicar contractes administratius, que ponderava la puntuació de l'oferta tècnica per damunt de l'econòmica, per beneficiar la trama. També es va fixar un sistema de control de la mitjana de les ofertes presentades, que descartava les que no formaven part d'aquest suposat pacte il·lícit, segons les fonts. A més, els investigadors no descarten que es pugui acabar identificant un ens o polític que coordinés les instruccions de direccionament de contractes públics.