Després que al matí s'hagués assegurat el contrari, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va confirmar a la nit que l'Exèrcit «sense cap dubte» estarà present al Saló de l'Ensenyament de Barcelona i va instar les diferents forces polítiques a «respectar» les Forces Armades i a no fer-ne «una utilització partidista».

«Sí que hi serà, que no hi hagi cap dubte, a la Fira de Barcelona, com estarà a moltíssimes altres fires i com ha estat al mes d'octubre al Saló Nàutic de Barcelona», va assegurar la ministra en roda de premsa al final de la reunió conjunta dels ministres de Defensa i Exteriors de la UE, després de ser preguntada pels motius de la suposada absència de les Forces Armades al Saló de l'Ensenyament.

Robles va deixar clar que «les Forces Armades no pertanyen a cap partit polític perquè són de l'Estat, i cal tenir confiança en elles», defensant per tant que «seria bo que totes les forces polítiques respectessin les forces armades» i no fessin «una utilització partidista» de les mateixes.

«No em sembla adequat que hi hagi partits polítics que vulguin estar utilitzant el tema de si les forces armades hi són o no hi són», va criticar.

La ministra va rebutjar la idea que el Ministeri de Defensa hagi reculat sobre la participació de les Forces Armades a la Fira de l'Ensenyament. «Està documentada la nostra petició de participació» a la Fira, va aclarir la ministra, que va explicar que el que ha pogut plantejar el dubte era la celebració de la fira per les eleccions municipals. «Es pot haver plantejat el dubte perquè com que hi havia eleccions municipals potser no se celebrava el saló. Aquest és el dubte que es podria haver plantejat», va tancar.

Paral·lelament, el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, també es va alegrar de la presència de les Forces Armades al Saló d'Ensenyament de Barcelona i va posar en valor també l'«altíssim grau de preparació professional» de l'Exèrcit espanyol i el seu «extraordinari nivell intel·lectual i tècnic».

Abans de l'aclariment de Robles, el Partit Popular havia exigit una rectificació immediata, així com Ciutadans, que atribuïa la decisió a una «cessió» del Govern als seus «socis nacionalistes». El portaveu de Defensa del PP al Senat, Luis Rogelio Rodríguez, va expressar en un comunicat el seu «més absolut rebuig» a la decisió que creia que havia pres el Ministeri de Defensa d'impedir la participació de les Forces Armades al Saló de l'Ensenyament. Va advertir que si no hi havia una rectificació, el seu grup reclamaria la compareixença de la ministra de Defensa perquè donés les explicacions oportunes sobre «aquest lamentable fet».

Pregunta al Congrés

Cs va presentar ahir una pregunta per escrit al Congrés per conèixer els motius de la suposada absència, considerant que es tractava «d'una decisió sense precedents que no fa més que secundar el desig manifestat per l'alcaldessa de Barcelona en anteriors edicions». Recordava així que, ja en l'edició del 2016, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, «aprofitant la presència dels mitjans de comunicació i en un gest d'humiliació i menyspreu, va advertir a un dels representants de les Forces Armades el seu desig que no tinguessin presència al saló pel tema de separar espais». «Sembla així que es tracta d'una cessió més del president Sánchez als seus socis nacionalistest», denunciava Cs.