18 de novembre de 2018
18.11.2018
L'Empordà

Torra afirma que «ja no ens valen molles ni pans» i que cal fer efectiva la República

?El president de la Generalitat sosté que les eleccions municipals previstes per al maig de 2019 són un pas «essencial» per aconseguir-ho

18.11.2018 | 06:30

 El president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar ahir dissabte que no hi ha «alternatives» i que cal «avançar» per fer efectiva la República. Durant la cloenda de la vintena assemblea de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) a Sant Celoni i després de l'Espai de diàleg del divendres, Torra va afirmar que en haver estat «tant a prop» de la llibertat ara no «ens podem acontentar amb un 24% o un 72,5% de llibertat» perquè «ja no ens valen molles ni pans, sinó que volem el forn sencer». En aquest sentit, el cap de l'executiu català va situar les properes eleccions municipals com un pas «essencial» per fer efectiva la República i va donar el seu suport als «alcaldes del primer d'octubre» per guanyar els comicis.

El president va començar la seva intervenció agraint als alcaldes i alcaldesses haver «estat al costat» de les institucions catalanes. Així, va mostrar-se convençut que hi «tornaran a ser» en cas que sigui necessari. «Us vull donar les gràcies per ser els alcaldes del primer d'octubre. Sou i sereu els batlles de la llibertat, la millor garantia per culminar el repte que tenim de fer efectiva la República», va constatar.

Tot seguit, Torra va parlar dels que, al seu entendre, són els tres grans consensos del país: els valors republicans, la no tolerància a la repressió i a la judicialització contra decisions polítiques «defensades sense violència» i l'exercici del dret a l'autodeterminació. En aquest punt, va fer una crida a deixar de banda les «discrepàncies» i a vetllar pel «prestigi» de les institucions catalanes i del món local. 

Una vegada més, Torra va lamentar la «persecució» dels exconsellers del govern de Carles Puigdemont i va agrair que des de l'ACM i el món local s'hagi contribuït a «obrir les vies» del procés amb les primeres consultes d'independència. «Vau entendre que al poble se li havia de donar la veu. Gràcies pels coratges, la passió i els somnis», va concloure.

«Ara us necessitem un altre cop al costat de la llibertat, per fer efectiva la República catalana per a tothom», va afegir. 


«La mateixa moneda»

Per la seva banda, el president de l'Associació Catalana de Muncipis, David Saloni, va explicar que a l'assemblea s'havia parlat de la llei de territori, del decret de menjador, de les escoles bressol i els pagaments de 0 a 3 anys, del pla d'inversions pel món local, dels menors no acompanyats i d'altres qüestions que els «afecten dia a dia».

Per això, va dir que des de l'Associació Catalana de Municipis es volen buscar «comuns denominadors» entre ajuntaments per posar temes de l'agenda local damunt la taula. I també per aquest motiu, va demanar al president Quim Torra que cal que el Parlament aprovi uns pressupostos catalans per aquest 2019.

Uns números que, per a Saloni, han de donar resposta a les necessitats dels consistoris. «L'agenda nacional i l'agenda social són la mateixa cara de la moneda. És important tenir un Govern i un Parlament alliberats perquè puguin fer polítiques per transformar la vida dels ciutadans», va expressar. 

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook